Vreemde boek/leesgewoontes

Lieve lezers,

Iedereen heeft ze denk ik, een tikje vreemde levensgewoontes. Stiekem schamen we ons er voor maar eigenlijk is het wel heel fijn om te horen dat sommig andere leesgekken deze gewoontes ook hebben.
Vanuit deze gedachte zet ik vandaag met een beetje schaamte mijn meest vreemde leesgewoontes op een rijtje.

 1. Ik kan geen een boek weg doen
  Echt waar! Al mijn boeken zijn mijn kindjes. Ik bewaak ze met mijn leven en kan er echt niet 1 verkopen ruilen of de deur uit doen. Ik kan het gewoon niet. Mijn boekenkast klapt dan ook letterlijk uit zijn voegen.
 2. Ik droom over boeken/lezen
  Laatst las ik dat het heel bijzonder en zeldzaam is. Dromen dat je leest of dromen over boeken. Toch droom ik regelmatig dat ik aan het lezen ben. Ook als een boek heel erg goed is droom ik hoe het boek verder gaat. Ik ben dan dus daadwerkelijk een het dromen/fantaseren hoe het boek verder gaat.boek roos
 3. Mijn boeken moeten perfect blijven
  Als een boek een gebroken rug heeft de hoekjes niet meer gaaf zijn of er vlekken op het papier zitten (en dan vooral aan buitenkant) dan doet dat echt pijn. De meeste van mijn boeken zien er dan ook echt letterlijk als nieuw uit. In mijn boekenkast kan je amper zien dat ik boeken gelezen heb.
 4. Ik kan geen boeken uitlenen
  Eigenlijk is dit een gevolg van het bovenstaande. Mijn boeken moet er perfect uit blijven zien. Uitlenen doe ik daarom alleen met hardcovers en alleen aan mensen die ik 100% vertrouw met mijn boeken. (dat is eigenlijk alleen mijn vader) Ik ben gewoon simpelweg te bang dat er mijn boeken iets ‘overkomt’ als ik ze uitleen.
 5. Ik moet het delen als een boek goed is
  Als je mij op whatsapp hebt weet je het misschien wel. Als ik een goed boek aan het lezen ben moet ik dat gewoon met mijn boekenmaatjes delen. Gelukkig heb ik heel wat groepsapps vol met boekenliefhebbers.

 

Hebben jullie ook vreemde of eigenaardige boeken/leesgewoontes deel ze dan vooral met mij hieronder in de comments.

Liefs, Marjolein

5 thoughts on “Vreemde boek/leesgewoontes

 1. Ja, heel herkenbaar. Ik vind het ook vréselijk als mensen een boek opengeslagen neerleggen, dus met de rug omhoog. Gelukkig lleest Jos mijn boeken nooit want hij is een ‘hoekjesvouwer’. Ik gebruik altijd boekenleggers. Koop ik ook graag als souvenir 😉

 2. Heel erg herkenbaar! Zeker dat van die gebroken ruggen.
  Overlaatst liet ik een boek aan mijn vriend zien zodat hij de achterflap kon lezen. Hij deed het boek open, maar bijna veel te ver zodat de rug zou kunnen breken, dus ik gelijk al gillend “NEE NEE NEE NEE NEEEEEE!!!!”
  Mijn vriend dacht dat ik gek geworden was ofzo haha 😀

 3. Haha wat grappig, ik herken mezelf echt in al deze dingen. Mijn vreemde gewoonte is misschien dat ik geen boekenlegger gebruik maar de pagina onthoud. Mijn moeder snapt nog steeds niet hoe ik dat doe en ik doe dat zelfs als ik meerdere boeken tegelijk aan het lezen ben. Haha 😉

 4. 3 en 4 heb ik ook heel erg. Maar omdat ik ze zo perfect wil houden, wordt uitlenen moeilijk. Want vaak komen de boeken niet perfect terug, haha.
  Verder kan ik ook niet goed snoepen en lezen tegelijk, haha.

 5. Heel herkenbaar. Ik kan ook heel moeilijk boeken uitlenen (alleen aan mijn moeder) en ze moeten ook in perfecte staat blijven. Boeken verkopen kan ik ook niet, behalve als ik het boek niet heb gelezen en waarschijnlijk ook nooit zal lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *