Spoken en geesten (verhalen & mythes)

Lieve lezers,

17 september verschijnt van deel 2 van de Lockwood & Co serie. Om dit te  vieren behandelen verschillende blogs deze week onderwerpen die bij deze serie horen. Aan mij de eer om het onderwerp Spoken en Geesten (verhalen & mythes) te behandelen.

Blogtour-2

Al zo lang als mensen zich kunnen herinneren worden er mythes verteld. Deze gaan vaak gekoppeld aan wijze lessen die zo van generatie op generatie doorverteld worden. Daarom worden ze vaak volksverhalen genoemd.
Deze verhalen behoeden ons echter ook voor het kwaad. Ze waarschuwen ons voor verschillende dingen. Zo ook voor onverklaarbare dingen.

Door middel van deze mythen worden vaak bovennatuurlijke verschijnselen verklaard. Dit omdat de mens overal een verklaring aan wil geven.

Van een spook of een geest is sprake als de ziel van een overledene geen rust kan vinden en op aarde blijft ronddolen. In veel gevallen moet er dan eerst een onrechtvaardigheid worden rechtgezet: een belofte moet worden ingelost, een misdaad moet vergolden worden, of een verborgen schat moet gevonden en verdeeld worden. Degene die komt spoken is vaak het slachtoffer, die de aarde pas kan loslaten (en naar de hemel kan gaan) na genoegdoening. Maar het spook kan ook de dader zijn, die voor straf op aarde moet blijven ronddolen. Soms vertonen de zielen zich zelfs brandend, als lichtverschijnselen of dwaallichten. Het vuur is een zichtbaar bewijs van schuld en toont aan dat ze in de hel thuishoren. Grenspaalverzetters willen nog wel eens als vuurmannen ronddolen, evenals misdadigers die een valse eed hebben afgelegd. Ook klopgeestverschijnselen kunnen duiden op een vorm van naloop, hoewel de klopgeest soms meer kenmerken vertoont van een plaaggeest of huisgeest. Spookverschijningen zijn in de volksverhalen soms aan een bepaalde plaats gebonden, bijvoorbeeld aan oude gebouwen met een bewogen geschiedenis. Enkele bekende ‘spookkastelen’ zijn het Gravensteen, Slot Loevestein, Kasteel van Ooidonk, Kasteel Doorwerth, Kasteel Rechteren en Kasteel Waardenburg. Ook het Geeraard de Duivelsteen te Gent valt eronder.

Wie van jullie is er wel eens in een van bovenstaande spookkastelen geweest? Ik zelf ben in Slot Loevestein geweest maar heb er niets van gemerkt).

De meest bekende spook mythe/sage is het verhaal van De vliegende Hollander.
Een versie van de sage wil dat de Hollandse kapitein, Willem van der Decken erop stond om op paasmorgen, ondanks de slechte weersomstandigheden en tegen de zin van zijn vrouw, met zijn VOC-schip de haven te verlaten op weg naar Oost-Indië. Het was immers een machtsstrijd om zo snel mogelijk naar Batavia te varen en de kapitein had geen tijd te verliezen. Weer of geen weer, Pasen of geen paasfeest. Na een lange reis bereikte het schip de zuidwestelijkste punt van Afrika, Kaap de Goede Hoop. De kapitein probeerde de landpunt te passeren, waarop de bemanning protesteerde. Ze smeekten hem om terug te keren naar de Tafelbaai. De kapitein weigerde en werd zo kwaad, dat hij de stuurman overboord gooide en riep: “God of de duivel… de Kaap vaar ik om, al moet ik varen tot het laatste oordeel.’ Voor straf raakte het schip in de macht van de duivel. De kapitein moest eeuwig blijven rondvaren op zee. De dode bemanning verricht zwijgend haar taken. Soms stuurt de Vliegende Hollander een sloep naar passerende ongelukkigen, met de vraag of ze een stapel brieven willen meenemen naar familieleden, die al eeuwen geleden overleden blijken te zijn. Volgens overleveringen van mensen die De Vliegende Hollander gezien zouden hebben vaart het schip met bloedrode zeilen tegen de wind in boven het water.
Ps. de vliegende Hollander in de Efteling is gebaseerd op deze mythe.

Natuurlijk is het ook altijd leuk om spookverhalen tegen je vrienden te vertellen of op feestjes. Maar wat doe je wanneer je echt denk een spook ervaring tegen te zijn gekomen? Vertel je het dan ook zo stoer of ben je dan stiekem toch eigenlijk een beetje bang.
Ik persoonlijk heb bij een bedrijf waar ik gewerkt heb de nodige spookervaringen mee gemaakt. En de spookverhalen liepen daar nog veel hoger op. Iedereen daar geloofde er heilig in dat het er spookte. Maar wat doe je dan.. Misschien moet ik voor dat bedrijf toch maar eens Team Lockwood & Co bellen.

Hebben jullie wel eens een spook/geest ervaring meegemaakt en hoe was dat? 

Liefs, Marjolein

Ps. Heb jij Lockwood & Co De schreeuwende wenteltrap al gelezen? Lees mijn recensie hier!
Koop bij bol.com

 

Deze blogpost is onderdeel van de Halloween actie van Luitingh-Sijthoff! Voor meer informatie kun je terecht op de VIB YA-pagina. Met deze actie kun je het boek Lockwood & Co 2 – De Fluisterende Schedel van Jonathan Stroud en kaarten voor Haunted Castle winnen dat plaatsvindt op 30 en 31 oktober 2015. Haunted Castle is een Halloween-evenement in Lisse met scare-acts om lekker bij weg te griezelen. Doe jij ook mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *