Lieve lezers,
Zojuist zag ik via Olga Hoestra een artikel voorbij komen op Facebook van CNN over wat tieners volgend jaar lezen. Olga en ik wilde hier allebei gelijk een blog over schrijven. Aangezien Olga het artikel zo mooi verwoord heeft kan ik hem jullie niet onthouden.
De kern van het verhaal is dat we na Harry Potters magie, Twilights glitterende vampiers en de bloeddorstige actie van The Hunger Games nu een draai maken naar de meer hedendaagse verhalen (contemporaire storylines) waarin zwaardere thematieken niet geschuwd worden. En waar (zo vul ik zelf in) niet altijd een happy end in voorkomt. Zwaardere onderwerpen zijn bijvoorbeeld tieners die lijden aan kanker of een andere slopende ziekte. Gerefereerd wordt aan John Greens The fault in our stars.
Terecht dus dat ook de boeken die deze doelgroep leest, gaan over ‘hun’ eigen leven. Wel wordt (terecht?) in het artikel opgemerkt dat er meer diversiteit in de hedendaagse tienerromans mag komen. En dan gaat het, zoals ik het artikel lees, over diversiteit in seksuele geaardheid en etnische afkomst. Het gaat ook om diversiteit in het boek zelf. Zwaardere scenes worden afgewisseld met luchtige momenten.
Kortom, wat de tieners van nu volgens het artikel willen, zijn boeken over ‘hun’ leven. Dat lijkt me een realistische gok en eentje waar ons schrijversvolk zich voldoende op kan uitleven.
Horror
Maar… sterven de glittervampieren, duisterlingen en bloeddorstige strijdspelen dan uit in de jongerenliteratuur? Nee. Geen nood. Gezien de populariteit van nieuwe fantasytitels (in het artikel wordt gerefereerd naar Sarah J. Maas maar ik neem als voorbeeld voor het gemak een titel in opkomst in Nederland: Leigh Bardugo’s Grisha-serie) is er voor alle liefhebbers van het buitenwereldse ook zeker genoeg keus de komende jaren.
Er komt zelfs meer bij. Meer in de vorm van een flirt met het horrorgenre. Laten we in dat opzicht stellen dat Nederland daar in al voorop loopt, getuige bijvoorbeeld Thomas Olde Heuvelts HEX, over een groep jongeren en een Wylerheks. Social media meets Middeleeuwse spookfiguur, zeg maar.
New Adult Paranormal
Een andere trend die zich doorzet is die van de New Adult boeken. Boeken voor tieners van ‘college age’ (dus zeg maar vanaf 17/18 jaar) met volwassen, hedendaagse thematiek en expliticitere scenes. En ook dit (sub)genre (?) blijft zich doorontwikkelen, volgens het artikel. ‘… and the genre is expanding to include more than just contemporary love stories.’ Ook in New Adult verschijnen de eerste paranormal titels, zoals Jamie McGuire’s Apolonia en Jennifer Armentrout’s Wicked en The Return.
Tegenbeweging
Daar waar young adult zich meer lijkt te gaan richten op eigentijdse verhaallijnen met volwassen thematiek, lijkt new adult zich te begeven op de weg van de fantasy en paranormal romance. Een interessante tegenbeweging die zeer waarschijnlijk voor de liefhebbers van het genre (zoals ik) voldoende uitdaging en leesplezier gaat opleveren.
Wat interessant! Heb de laatste tijd ook wel meer de neiging om boeken te lezen met zware onderwerpen. Leuk om over te lezen! 🙂