Een ode aan de auteur

Lieve lezers,

Vandaag vond ik het eens tijd om een ode te brengen aan de auteur. Want wij verslinden allemaal hun boeken. Maar staan wij er eigenlijk wel eens bij stil hoe veel ze voor ons betekenen en hoe veel ze voor ons doen?
Vandaag een lijstje met punten waar ik de auteur dankbaar voor ben en waar ik me soms ook wat schuldig over voel.

Ze brengen ons liefde
Niet alleen onze bookcrushes maar ook alle personages die we in ons hart sluiten en waar we later in ons leven nog vaak aan moeten denken. Sta je er ooit bij stil dat dit personage uit iemand anders zijn of haar hart is voortgevloeid? Misschien is dat te pijnlijk omdat je je dan realiseert dat het verzonnen is. Maar aan de andere kant is het een deel van de auteur. Een bestaand en echt deel.

Tijd
Wij verslinden een geweldig boek misschien in een avondje of in een dag. De auteur is een hele langen tijd misschien zelf wel jaren bezig geweest om dit pareltje voor jou te creëren. En na een paar uur heb jij het uit neem je afscheid van de personages en zet je het in de kast of verkoop je het.
Natuurlijk heb je altijd boeken die je diep in je hart koestert maar de meeste gewoon goede boeken verdwijnen toch op de plank om misschien ooit nog een keer gelezen te worden. Al die tijd al die energie van de auteur.. Natuurlijk weet je dit als auteur maar ergens lijkt het me toch pijnlijk. Daarom wil ik soms gewoon wat meer stil staan bij alle tijd die er in heeft gezeten voordat ik het in een aantal uur verslind.

Kritiek
Een belangrijk maar oh zo moeilijk deel. Ik schrijf dit even los van het blogger zijnde. Want ik heb beloofd altijd eerlijk en kritisch te zijn. Maar veel lezers branden een boek online volledig af. Heb je er dan ook over nagedacht dat de auteur een enorme tijd heeft zitten ploeteren. En dat stuk dat jij zo afkraakt misschien door de redactie zo is verandert terwijl de auteur dat misschien helemaal niet wilde. En denk je er ook wel over na dat het boek misschien gewoon niet zo jou ding was? Kritiek mag, opbouwende en respectvolle kritiek. Maar gewoon een boek online een burn geven is in mijn ogen niet eerlijk naar de auteur die er zo veel tijd in gestoken heeft.
Aan de andere kant heb ik diep respect voor auteurs die dit alles toch lezen en toch nog verder gaan met schrijven en een nog beter boek weg zetten.

Ze nemen ons mee
Een auteur neemt je met zijn of haar woorden mee van de wereld waarin jij je op dat moment bevind. Of dit nu naar een mooiere wereld of een minder mooie wereld is maakt het uit. Of het realistisch is of fantasy elke auteur neemt je mee op reis door een ander verhaal. De auteur laat jou iets bijzonders beleven. Ze bieden ons een ontsnapping en eigelijk een goedkope vakantie aan. Vele leren ons ook nog eens wijze lessen. En dat allemaal omdat ze hun verhaal graag met de wereld wilde delen.

We houden van ze 
Wanneer ze iets prachtigs laten gebeuren met ons favoriete personage houden we van ze. Maar wanneer ze jou favoriet omleggen dan zouden we ze het liefst willen slaan met hun eigen boek. Maar ondanks alles zijn hun de helden die ons de verhalen brengen, ons mee nemen en ons verliefd maken, ons laten huilen en ons bang maken. Maar boven alles een echt goede auteur benoemd ons de adem en heeft er iemand bij die voor altijd van ze houdt.

 

Dit was mijn korte ode aan de auteur. Eigelijk zijn er veel te veel punten om op te noemen, daarom binnenkort misschien meer.
Wat willen jullie graag tegen de auteur zeggen? Laat het hieronder weten. 

Liefs, Marjolein

4 thoughts on “Een ode aan de auteur

  1. Mooi geschreven en ik ben het echt volledig met je eens! Auteurs maken het verhaal en zorgen ervoor dat wij fan worden (of er kritiek) op geven. Zonder auteurs, geen boeken. Daar ben ik ze dankbaar voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *