Help! Lezen met drukte

Lieve lezers,

Heel veel mensen hebben er momenteel last van. Drukte / Stress… Zo zijn de examens weer bezig, de ander moet voor de zomer nog snel zijn projecten af hebben en weer een ander heeft het veel te druk op zijn werk om te lezen. Maar ook willen we onze boeken niet links laten liggen en krijgen we weer stress omdat we willen lezen maar het niet kunnen.
Vandaag vertel ik je een aantal tips om hier mee om te gaan.

Leg jezelf geen druk op
Zorg dat je jezelf niet te druk maakt over het moeten lezen. Ook al vind je het zo leuk maak jezelf er niet te druk om. Een boek loopt gelukkig niet weg en het verhaal kan gelukkig wachten. Misschien ben je dan niet de eerste die het boek uit heeft maar je zal ook zeker niet de laatste zijn.

Moet je van jezelf echt iets lezen?
Je wil echt perse lezen? Omdat je bijvoorbeeld bij een boekenclub zit of omdat je gewoon deze rust momentjes voor jezelf moet inlassen. Spreek dan met jezelf een aantal blz per dag af. Leg de lat niet te hoog maar juist lekker laag. Dit motiveert vaak het lezen omdat je het doel makkelijk kan halen.

Neem simpele boeken
Loopt je hoofd eigelijk al heelmaal over van school en/of werk. Pak dan een lekker luchtig boek. Bijvoorbeeld een Chicklit of voor de mannen een simpele thriller. Leg de zware kost even aan de kant en pak iets luchtigs. Zo kun je ontspannen zonder alles terug te linken naar je werk  en/of school en kan je toch nog even lekker lachen en lezen.

Lees wanneer je anders toch tijd verspild
Je kan nu eenmaal niet een hele dag door leren of bezig zijn met een project. Dat trekt onze concentratie boog niet. Zorg daarom dat je regelmatig een leespauze inlast. Vooral tijdens het leren is een leespauze goed. Door het lezen blijven je hersenen actief maar ontspan je toch.
Natuurlijk kan je op je werk niet ineens een boek uit je tas halen maar lees bijvoorbeeld tijdens het reizen of tijdens het koken. Die aardappelen hebben echt niet 20 min lang alleen maar aandacht nodig. Maar zet wel een wekkertje op je telefoon zodat het eten niet over kookt.

Kies voor jezelf
Je hebt het al druk zat, kies gewoon eens voor jezelf. Zeg nee tegen die leuke vrienden, zet je telefoon op niet storen en ga gewoon eens lekker lezen. Zolang het luchtalarm niet af gaat en de politie niet voor de deur staat vergaat de wereld echt niet. Mocht je toch nog voor een paar mensen bereikbaar willen zijn en heb je een iPhone? Zet deze belangrijke mensen dan in favorieten en je telefoon op niet storen. Mochten deze mensen dan bellen gaat je telefoon toch nog af.

 

Herkennen jullie het feit dat lezen met drukte wat moeilijker is? 

Liefs, Marjolein

2 thoughts on “Help! Lezen met drukte

  1. Zeker weten! Gelukkig heb ik er in het afgelopen jaar weer meer grip op gekregen, maar heb een paar jaar max 5 boeken per jaar gelezen. Nu heb ik het weer opgepakt en lees dus ook meerdere boeken door elkaar. Precies om de punten die je benoemd. Het ene boek leent zich er makkelijker voor dan de ander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *