Leesdruk? + Tips

Lieve lezers,

Leesdruk? Heb jij het wel eens? Ik hoor het de laatste tijd steeds vaker om me heen dat mensen hier last van hebben.

Maar hoe komt dat nu eigenlijk en wat zijn mijn tips om dit gevoel tegen te gaan? Je leest het vandaag in dit artikel.

img_6092

Wat is leesdruk nu eigenlijk
Leesdruk is het gevoel dat je moet lezen en dat je je schuldig voelt als je bijvoorbeeld even tv kijkt. Want je weet dat je eigenlijk had ‘moeten’ lezen.
Dit kan zijn omdat je bijvoorbeeld een boekenclub hebt of omdat je gewoon sneller wil zijn dan je vrienden of omdat je juist degene bent die nog altijd dat boek niet uit heeft.
Ongemerkt leg je jezelf een enorme druk op. Dit in combinatie met school en daar veel voor moeten lezen of de hele dag lezen op je werk kan het erg lastig maken.

Omdat ik in mijn omgeving steeds meer hoor dat mensen hier last van hebben en ik moet bekennen dat ik het zelf ook regelmatig heb heb ik vandaag een aantal tips voor je uitgewerkt.

Je moet niets
Dit is direct de belangrijkste. Je MOET NIETS, lezen moet leuk zijn een ontspanning en geen race tegen de klok/jezelf/anderen. Samen lezen kan heel leuk zijn en kletsen over boeken nog leuker. Maar niets moet. Wil jij gewoon met een enorme bak popcorn op de bank een film kijken dan doe je dat gewoon.

Maak een overzicht
Heb je nu toch die deadline omdat je mee doet met een boekenclub geef jezelf dan wat overzicht. Ik doe dit zelf altijd door het aantal pagina’s van het boek te delen door het aantal dagen dat ik er voor heb. Dan weet ik precies hoe veel bladzijden ik per dag ‘moet’ lezen. Ook doe ik een plakkertje daar waar ik tot die dag moet lezen. En sinds ik dit doe lig ik altijd 1 of 2 dagen voor op mijn plakkertje.

Het boek kan wachten
Wil je een boek heel graag als een speer uitlezen maar heb je echt de verplichtingen die voor gaat laat het boek dan lekker liggen. Het boek en het verhaal gaan nergens heen en lees het boek pas als je er echt lekker de tijd voor hebt. Als je met druk gaan lezen dan wordt het lezen alleen maar minder leuk en het verhaal minder mooi.

Social Media
Kijk niet al te veel op social media wanneer een boek hip en booming is. Dit kan de druk vergroten omdat je overal al mensen ziet die het gelezen hebben. Omdat jij het nog niet gelezen hebt en wel klaar hebt liggen zorg je onbewust voor een extra druk op jezelf. Negeer deze berichten gewoon en zoek ze later terug zodat je lekker mee kunt kletsen.

 

Heb jij ook wel eens last van leesdruk en heb je nog een super goede tip. Laat hem dan vooral hieronder achter. 

 

Liefs, Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *