Let’s be game changers

Lieve lezers,

Iedereen heeft het wel mee gekregen de afgelopen dagen. De inmiddels beroemde achttienjarige Essena O’Neill vertelde openlijk op internet dat haar leven Nep is, dat alles voor de Social Media is en dat het niet zo leuk is als het lijkt.

Lets be game changers 2

Nu vind ik dit super tof van haar! Ze laat zien aan de wereld dat echt niet alles zo perfect is als het lijkt.
Nu zat ik naar een van haar ‘vlogs’ te kijken op haar site en daarin vertelde ze dat ze graag gesprekken op wilde roepen. En vooral wilde dat bloggers meer transparant gaan zijn. Nu zette me dat aan het denken. Zoals velen van jullie wel mee gekregen hebben zijn er de afgelopen dagen onderling in bloggerland wat uithalen naar elkaar geweest. Dit misschien wel ten gevolge van dat sommige bloggers niet transparant willen zijn. Daarom wil ik vandaag jullie graag vertellen over de dingen waarin ik misschien niet zo transparant ben geweest.

Partnerprogramma
Om te beginnen zit ik in het partnerprogramma van bol.com. Dit betekend dat als je op een van mijn linkjes klikt en naar bol.com gaat en dan vervolgens iets koopt dat ik een x% van jou aankoop bedrag krijg. Hier merk jij als lezer helemaal niets van wat jou bedrag blijft hetzelfde en er staat nergens dat je hiermee mijn portemonnee sponsort.
Is dit nu voorliegen of gewoon wat geld claimen waar je recht op hebt. De meningen zijn hierover verdeeld. Als jij via google namelijk naar bol.com gaat krijgt Bol dat geld wat jij uitgeeft in commissie.
Nu wil ik ook de kanttekening maken dat ik het geld dat ik met bol.com verdien terug steek in mijn blog. Ik betaal er mijn reisjes naar events van, ik betaal er win-acties van en ik koop er de materialen van die ik nodig heb voor de blog. Elke maand verdien ik een ander bedrag via bol. De ene maand kan het 15 euro zijn de andere maand 100 euro. En toen ik begon met bloggen was het maanden lang niets of maximaal 5 euro.
Hoe herken je nu zo’n partnerprogramma link? Als je er op klikt komt er heel even bovenin de url partnerlink of partnerprogramma te staan en dan ga je door naar de directe link op bol. Je merkt er dus eigenlijk niets van maar veel bedrijven en ook bloggers verdienen hier flink geld mee.

Boeken
Ja, 99% van de boeken die je voorbij ziet komen zijn door uitgevers aan mij gegeven. Ik krijg dagelijks mails met of ik boeken voor uitgeverijen wil lezen en wil recenseren. Ik zelf filter hier behoorlijk ik want ik kan echt niet 10 boeken op een dag lezen dus ben ik selectief met wat me interessant lijkt.
Maar ik krijg dus wel bijna al mijn boeken.
Dit is overigens echt niet altijd zo geweest ik ben begonnen met bloggen van boeken die ik zelf gekocht heb.
Ook wil het niet zeggen dat als ik een boek krijg ik die per definitie beter recenseer. Krijgt de uitgever een mooie recensie is dat fijn voor hem maar is het gewoon een flut boek dan krijgt hij ook deze recensie. Ook mail ik geen auteurs of uitgeverijen als ik een boek slecht vind of ik de recensie wel mag plaatsen. Als ik een boek slecht vind krijgen jullie dat te horen maar natuurlijk wel met mijn eigen mening en motivatie waarom IK dat vind.

Geld vragen voor artikelen
De laatste tijd hoor ik steeds vaker dat (boek)bloggers geld gaan vragen voor recensies of items waar boeken in naar voren komen. Hell No dat ik dit doe! Ik ben hier fel op tegen, ik wil jullie niet betuttelen met oh dit boek is zo geweldig omdat ik daar fink geld voor heb gevangen. Ook wil ik absoluut geen recensies schrijven waarvoor ik geld kreeg. Ik ben namelijk van mening dat je dat niet meer objectief bent. Want zeg nu zelf als je 100 euro krijgt om een boek te recenseren wat je flut vind maar je weet dat als je een positieve recensie schrijft je over een maand weer een boek voor 100 euro mag lezen. Zou jij dan nog eerlijk zijn?
Zie je dus heel vaak een boek met oh zo geweldig oh zo geweldig zou het dus goed kunnen dat de blogger heer voor betaald heeft gekregen. (Dit geld natuurijk ook voor alle andere type blogs die er zijn)

Events
Ja, voor elk event waar ik naartoe ga word ik uitgenodigd. Ik doe zelden tot nooit mee met een win-actie en ben elke keer weer vereerd dat ik uitgenodigd word voor een event. Voor sommige events krijg ik mijn onkosten terug. Hierbij moet je denken aan reiskosten/parkeerkosten en deze staan dan gelijk aan de normale kilometervergoeding of de kosten van je OV. Verdien ik aan deze events? Nee, alleen de goodiebag en de leuke dag. Maar op dit event is het niet een beetje chillen en achterhangen. Er moeten continu foto’s worden gemaakt er moeten ook voortdurend aantekeningen worden gemaakt want ik wil jullie natuurlijk van alles mee laten genieten. En dan is het natuurlijk hard werken voor het perfect plaatje op de foto voor het blog.

Lezen
Om terug te komen op wat er de afgelopen dagen gebeurde op social media wil ik nog even hier iets over schrijven. Ik lees al mijn boeken van de eerste tot de laatste bladzijden, zelfs al een boek mij niet ligt. Soms wil ik echt zo graag een boek gewoon aan de kant gooien of een heel stuk overslaan maar dat kan ik niet maken tegenover jullie. Ook is het soms een enorme race tegen de klok om een boek optijd uit te hebben en is dat echt niet leuk en makkelijk. Maar ik heb mijn verantwoordelijkheid tegenover jullie om een eerlijke recensie te schrijven. Dit betekend dus ook dat ik geen 4 boeken op een dag kan verslinden. Ik moet heel blij zijn met dat ik 1 boek op een dag kan lezen. Ik ben namelijk door mijn dyslexie een trage lezer en ik ben ook nog eens iemand die heel secuur leest. Een typfout in een boek, ik kom hem tegen en ik haal hem er uit. Vaak krijg ik te horen ‘waarom lees je zo secuur zo kan je het boek nooit voor de deadline uit hebben’ Mijn antwoord is dan dat ik nu eenmaal niet anders kan lezen. 

 

Dit zijn de punten waarover ik vind dat meer bloggers transparant mogen zijn. Want zeg nu zelf dat het soms wel heel erg onrealistisch is en lijkt alsof deze blogger een perfect leven heeft.
Ik hoop dat meer bloggers mijn voorbeeld zullen volgen en vertellen waar zij allemaal in de vorm van sluikreclame geld aan verdienen.

Ook hoop ik natuurlijk dat jullie me niet te hard veroordelen op dit stuk transparantie. 

Liefs, Marjolein

13 thoughts on “Let’s be game changers

 1. Heel goed van je dat je dit schrijft! Het is inderdaad allemaal nogal roerig momenteel met transparantie en alles wat daarbij hoort en ik vind het goed dat er aandacht aan wordt besteed. Het partnerprogramma van Bol.com is iets wat mij ook niet trekt omdat ik vind dat je heel erg vastzit aan die situatie en dat is gewoon niet leuk. Geld vragen voor recensies, wauw… ik vind dat wel van lef getuigen, maar ik zou het net als jij echt niet doen. Ik bedoel, ik blog omdat ik het leuk vind en ik krijg niet heel veel boeken van uitgevers om te recenseren, maar als ik die wel krijg beschouw ik het boek simpelweg als betaling voor het schrijven van de recensie en ook mij weerhoudt dat er niet van om gewoon goudeerlijk te zijn. Ik vind dat je als blogger eigenlijk gewoon heel goed na moet denken over wat voor blogger je wilt zijn… want je deelt hoe dan ook je persoonlijke leven en daar moet je dan ook authentiek in zijn.

  1. Helemaal mee een! Veel bloggers kopiëren elkaar en willen daarom beter zijn dan andere koste wat kost.. Maar hierdoor gaat ook de puurheid en eerlijkheid en dus ook de transparantie naar de lezer er af.

 2. Ik denk dat het goed is dat je dit schrijft, want vaak wordt er gedacht van bloggers dat ze het voor het geld of dingen krijgen doen. Als ik ooit boeken toegestuurd krijg is dat alleen maar leuk, maar bloggen is in eerste instantie een passie voor mij. Ik lees zelf niet alle boeken uit, maar dat geef ik dan ook eerlijk toe. Ik ben nogal gemakkelijk om in een leesdip te tuimelen en dat wil ik vermijden xxx

 3. Wat een prachtig geschreven stuk!! Hartstikke eerlijk!! Het komt hard binnen, waardoor je je even goed beseft dat niet alles is wat het lijkt. Heel gaaf dat je dit schrijft!!

  1. Dank je wel!! Ik vond het echt heel eng om te schrijven. Maar door alle lieve reacties komt er misschien zelfs wel een deel 2.

 4. Ik vind het juist fijn dat je dit schrijft en veroordeel je niet, hoor! Ik werk zelf ook met het Partnerprogramma op Bol en hoewel ik daar amper iets aan verdien (bijna alleen van mijn vriendinnen die hun studieboeken via die links kopen, haha), vind ik het wel een hele handige manier voor bloggers om iets bij te verdienen.
  En wat je zegt, alles wat ik verdien aan mijn blog stop ik in een apart potje, wat ik ook voor mijn blog gebruik. Zo ben ik al heel lang aan het sparen voor een goede camera. Natuurlijk is dat voor mijzelf ook leuk, maar ik wil er vooral één om betere video’s en foto’s mee te kunnen maken die ik vervolgens op mijn blog plaats.

 5. Goed stuk. Ikzelf ben van mening dat het belangrijk is dat mensen gaan zich gaan realiseren dat (vrijwel) alles op het internet nep is, of op zijn minst de halve waarheid. Tenslotte kan je altijd filteren wat je plaatst en daarmee kan je minder leuke dingen in je leven makkelijk achterwege laten. Transparantie is belangrijk, maar aan de andere kant denk ik ook niet dat je alles hoeft uit te leggen en te verantwoorden voor lezers/kijkers, mensen mogen zelf ook wel kritisch zijn. En er zullen natuurlijk altijd mensen blijven die wel proberen de boel te belazeren op een hele slinkse manier, zoals het geld krijgen voor een recensie en het dan niet laten weten en fake positief zijn (dit moet aangepakt worden, want dat is liegen). Geld lijkt me inderdaad sowieso geen goede basis voor het schrijven van een recensie. Wat betreft het partnerprogramma van bol.com, dat vind ik niet echt heel belangrijk om uit te leggen (misschien dat ik het even specifieker moet zeggen: ik vind niet dat je het perse bij elke post moet noemen, dat het een keer uitgelegd wordt vind ik wel goed, begrijp me niet verkeerd). Dat staat namelijk los van het boek en zal je mening daarover niet veranderen (oké tenzij je hoopt dat je ineens veel meer geld krijgt omdat mensen het boek massaal bestellen, maar op zich denk ik dat dat niet echt voor zal komen) en dus vind ik het minder relevant om perse te vermelden dat je daar wat aan verdiend, het benadeeld de lezer niet en als je nadenkt weet je dat het reclame is en dat er dus een kans bestaat dat er aan verdiend wordt.

 6. Hooi!
  Je hebt echt helemaal gelijk! Sommige bloggers zijn fraudeurs en dat vind ik zelf echt heel naar voor de bloggers (zoals jij en ik) die wel echt hun boeken lezen en er eerlijk over zijn. Het is super jammer dat deze ‘neppe’ bloggers nog steeds worden gesteund door de lezers en uitgeverijen, want nep blijft nep.
  Blijkbaar moet je als een eerlijke blogger gewoon veel meer moeite doen voor iets, zo jammer dit 🙁

  Liefs,
  Claire
  Bookswithclaire.blogspot.com

 7. Ik ben het helemaal met je eens. Alle recensieboeken die ik krijg, lees ik en ik schrijf er een eerlijke recensie over. Ook als deze negatief is. Dat wil men juist. Ik ben nog nooit uitgenodigd om naar een evenement te komen maar dat komt omdat ik nog niet veel volgens hebt. En het is bijna altijd te ver weg dus zou ik toch niet kunnen. ik ben wel een snelle lezer maar haal er wel degelijk taal-en typefouten uit en mail deze naar de uitgever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *