Tips om te lezen en studeren

Lieve lezers,

Voor veel mensen staan de examens/tentamens etc. weer voor de deur. Maar nu het zonnetje ook nog eens zo heerlijk schijnt willen we eigenlijk niets liever dan lezen.

Daarom geef ik je vandaag wat tips om te studeren maar ook te kunnen lezen.

Sta vroeg op
Ik weet hoe onmogelijk dit is. Maar ben streng voor jezelf en schop jezelf rond een uur of 9 uit bed. Begin dan lekker met een stukje lezen tijdens de koffie/thee en ontbijtje en ga daarna flink aan de studie. Wanneer je dan je doelen hebt behaald qua studeren kan je nog even lekker in de zon gaan lezen.

Las pauzes in
Je kan niet heel de dag 100% geconcentreerd studeren. Hoe graag je het ook zou willen dat is echt onmogelijk. Maar als je lees pauzes in last is dit eigenlijk het beste dat je kunt doen. Door te lezen hou je namelijk je hersenen actief maar ontspan je ook. Hierdoor kan je daarna zonder al te veel concentratie verlies weer fris door studeren.

Maak een planning
Maak vooral een planning om te studeren en pauze’s. Zorg er voor dat geen van beide onrealistisch lang zijn. Zo kun je het beste na elke 1,5 uur een 15 min lees pauze inlassen. Zet voor allebei een wekker zodat je niet te lang aan 1 stuk door studeert maar ook zeker niet te lang door gaat met lezen.

Ga op tijd naar bed
Ik weet dat lezen na het studeren heerlijk is. Maar het is echt niet nodig om elke nacht tot 3 uur door te lezen om de volgende dag flink uit te slapen en alsnog heel moe te zijn. Als je op tijd naar bed gaat kun je zowel meer leren als meer lezen.

Neem een gemakkelijk boek
Als boek tijdens het lezen moet je niet een al te ingewikkeld boek pakken. Je hersenen hebben al genoeg te verwerken aan materiaal dat je moet weten en onthouden. Pak daarom een boek dat gemakkelijk weg leest en dat niet al te veel nadenken/puzzelen vereist. Hierdoor hou je het voor je brein ook als een pauze.

 

Wat is jou ultieme lees tip tijdens het studeren?

Liefs, Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *