Tips voor het lezen met dyslexie

Lieve lezers,

Heb jij dyslexie of ken je iemand met dyslexie? Dan weet je vast wel hoe lastig het kan zijn voor die persoon om boeken te lezen. Ik durf mijzelf daarin wel een ervaringsdeskundige te noemen. Maar dat wisten jullie waarschijnlijk al.
Echter krijg ik steeds vaker de vraag hoe ik dat nu precies aanpak. Zo veel lezen en dat met dyslexie. Daarom werd het eens tijd voor een blogje met mijn tips en tricks.

Lettertype
Iets wat ik niet vaak genoeg kan zeggen maar ook uitgevers niet vaak genoeg kan vertellen. Let op het lettertype. Een prettig dyslexie lettertype is een iets groter lettertype dan normaal met een niet te brede en hoge paginarand. Dit zorgt er voor dat je rustiger kan lezen en daardoor ook een hoger tempo kan handhaven omdat de letters minder ‘dansen’.

Luisterboeken
Vroeger heeft mij dit geholpen om Harry Potter te lezen en nu helpt het mij om engelstalige boeken te lezen. Door te luisteren en te lezen tegelijk is het minder intensief zeker als het lettertype ook niet ideaal is. Ik zelf vind het heel jammer dat er veel boeken niet snel beschikbaar zijn als luisterboek. Gelukkig heb ik begrepen dat AW Bruna hier mee bezig is om dit meer beschikbaar te gaan maken.

Niveau lezen
Eigenlijk vind ik dit iets totaal overbodigs voor mensen/kinderen met dyslexie. Het heeft namelijk niet echt zin om iemand die niet ‘snel’ leest simpele boeken te laten lezen. Zo krijg je namelijk een hekel aan lezen. Want boeken zijn saai en passen niet bij je. Maar je word wel verwacht dat je dit leest. Mijn tip: Hoe moeilijk het boek ook is lees wat je wil lezen. Als je het boek echt graag wil lezen maakt die extra moeite en extra tijd niet uit.

Tijd
het punt hier boven bespreekt het al een beetje. Neem je tijd. Ik kan ook niet zomaar een boek in 1 dag uitlezen. Hiervoor moet ik veel tijd vrijmaken en ook veel moeite doen. Maar waarom zou je een boek in 1 dag uit moeten lezen. Niemand zegt dat dit moet (tenzij je een deadline hebt). Het gaat er om dat je kan genieten van het boek en lekker kan lezen. Er zit zelfs een pluskant aan er langer over doen. Je kan namelijk langer van het boek genieten.

 

Dit zijn de 4 tips die ik je voor nu graag wil geven. Binnenkort zal ik vertellen over meer handige tips. Maar voor nu ga vooral lekker lezen.

Ken jij iemand met dyslexie die moeite heeft met lezen?

Liefs, Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *