Lieve lezers,
De laatste tijd lees ik steeds vaker boeken als proeflezer. Dit vaak omdat auteurs mijn mening willen horen voor ze hun boek insturen naar de uitgever.
Ook gebeurd het regelmatig dat ik boeken krijg die al langs de uitgever zijn geweest. Dit omdat ze een quote willen of om het gewoon nog eens een keer na te laten kijken.
Natuurlijk vind ik dit echt super super leuk! Maar soms is het ook behoorlijk pittig. Vandaag een lijstje met punten waar ik echt kritisch naar kijk.
Hebben alle personages nut?
Ik ben al een paar keer in manuscripten personages tegen gekomen die totaal geen belang hadden voor het verhaal. Het hoofdpersonage kwam ze tegen of had ze aan de telefoon maakte er een afspraak mee maar deze kwam nooit meer terug. Dit maakt een verhaal langer en gaat je als lezer vervelen. Er zijn dan twee opties die ik aandraag. Schrap het of laat dit personage terug komen en maak er nog iets belangrijkst van. Maar meestal is schrappen de beste optie.
Klopt het?
Kloppen dingen als tijdverschil of chronologische volgorde. Je kan namelijk niet binnen 15 minuten van Amsterdam naar België rijden. Maar soms krijgen personages in boeken soortgelijke dingen voor elkaar. Niet een heel belangrijk en cruciaal punt maar toch zal het genoeg lezers opvallen.
Maar zo ook dingen als een personage dat een iPhone heeft maar deze niet op een iPhone manier ontgrendeld of functies gebruikt die niet op een iPhone zitten.
Ook gebruik van juiste social media is vaak lastig. Dit is wel een puntje dat mij heel vaak in boeken op valt. Gebruik het juiste social media kanaal als je personage iets moet doen. Ik heb inmiddels al vaak Twitter mogen vervangen voor Instagram. Of iemand die in 120 karakters iets op Facebook zet. Dat hoort namelijk bij twitter.
Typ en spelfouten
Nu is mijn Nederlands met mijn dyslexie natuurlijk niet perfect. Dus laat mij geen spellingscontrole doen. Maar juist door mijn dyslexie zie ik wel heel vaak en snel typfouten staan. Deze worden dan gelijk genoteerd.
Is het waarheidsgetrouw?
Dit kan je heel breed trekken. Ik heb zelf een aantal maanden bij het Openbaar Ministerie gewerkt en daardoor kom ik vaak in thrillers dingen tegen die zo in Nederland totaal niet gebeuren. (bijvoorbeeld levenslang bestaat niet in Nederland). Ook lees ik vaak feiten over onderwerpen waar ik niet zo veel vanaf weet maar ik soms toch vraagtekens ga zetten. Dit soort onderwerpen zoek ik dan uit en corrigeer daar waar nodig is.
Kloppen de personages
Klopt dat wat de personages doen met hun persoonlijkheid. Hierbij moet je denken aan simpele dingen als iemand die bijvoorbeeld in het verleden een ernstig auto-ongeluk heeft meegemaakt en vervolgens koelbloedig naast iemand zit die door de straten scheurt. Is dat dan een normale reactie van dit personage of is de auteur iets vergeten?
Dit zijn de grootste punten waar ik als proeflezer op let. Natuurlijk kijk ik ook naar het algehele plaatje en of je er voldoening als lezer uit haalt.
Natuurlijk is het niet makkelijk om een auteur commentaar te geven. Maar gelukkig is 99% van de auteurs er dol gelukkig mee.
Komen jullie vaak fouten tegen in boeken?
Lief, Marjolein
Goede punten waar je op let, ik kom soms nog spel fouten tegen of woorden die er niet horen en dan is het de eerste druk van het boek. Niet altijd maar meestal noteer ik ze en meld ik dit bij de uitgever zodat het voor de tweede druk aangepast kan worden.
Heel slim! Daar zijn uitgevers altijd blij mee.
Interessant om lezen en ik moet zeggen: I’m impressed, dit lijkt me echt een goede aanpak 🙂 Ga je proefleescapaciteiten zeker onthouden als ik in de toekomst weer proeflezers zoek 😀
Aaah wat lief dat je het zegt! Dank je wel!
Ik ben bezig in het boek Schrijven is schrappen https://www.goodreads.com/book/show/26874272-schrijven-is-schrappen en dat is erg scherp op wat een goed verhaal is en wat niet. Niet dat ik zelf fictie schrijf (ik lees het voor de stukken op zins- en woordniveau), maar ik merk dat ook de eerste helft van het boek over het plot en scenes enzo precies de vinger op de zere plek legt van boeken die ik niet fijn vond en niet wist waarom, dat zie ik nu wel. Misschien vind jij het dus ook wel interessant om te lezen 😀
Ik ga er zeker eens naar kijken. Bedankt voor je tip!
Goed om te weten waarop je let.. Kwestie van zelf dus ook al op te letten voor het proeflezen… Ik vind het erg lastig als er typ- en spellingsfouten in boeken staan. Het valt me meteen op. Aangezien ik sowieso een boek lees met een potlood om zaken aan te duiden en te onderlijnen, doe ik dat ook met fouten.. Soms heb je echt boeken met zoveel fouten dat ik het gewoon weer aan kant leg..
Jep, daar hebben heel veel mensen last van. En het kost een hoop mensen om alle foutjes er uit te halen. Het is altijd dood zonde als een boek om foutjes aan de kant gelegd word.
Mij vallen vooral schrijffouten op, of personages die opeens van naam veranderen.