Waarom is Dystopian een succes?

Lieve lezers,

Inmiddels 1,5 week geleden heb ik samen met Birthe Myrthe en de jongens van Shinu een zeer interessant gesprek gehad over waarom dystopian boeken momenteen zo een succes zijn.

Zojuist heb ik de nieuwe Hunger Games gezien (ja ik weet het hij moet nog verschijnen maar ik mocht naar de pers premiere, daarover woensdag meer) tijdens het kijken kreeg ik weer hetzelfde gevoel als dat ik uitsprak op de beurs. En dat is in mijn ogen ook een van de grootste redenen waarom dystopian een succes is.

Schermafbeelding 2015-11-16 om 22.33.55

Maar wat zei ik dan precies? Ik zei op de beurs dat ik denk dat dystiopan zijn succes kent omdat we allemaal de gelukkige verhaaltjes kennen. De werelden waarin we allemaal wilde leven (zoals Harry Potter) Maar hier kwam The Hunger Games niemand wil ruilen met Katniss Everdeen. Waarom dat is is voor ons allemaal wel duidelijk. We zitten vergeleken met Katniss goed waar we nu zitten. Misschien hebben we niet allemaal het leven dat we willen. En natuurlijk kan het altijd beter. Maar naar de wereld waarin Katniss leeft willen we geen van alle.
Nu is dat denk ik ook precies de reden waarom dystopian een succes is. Het laat ons denken aan wat er van de wereld kan komen als we een bepaalde kant op gaan.
Nu had niemand die zaterdag op de boekenbeurs kunnen voorspellen wat er afgelopen vrijdag gebeurde in Parijs. Maar het toont wel aan dat het ook niet meer veilig is in ons eigen wereldje.
Dat is nu ook precies het punt waarom ik denk dat dystopian ook graag gelezen wordt door ouderen. En dan bedoel ik mensen die officieel gezien te oud zijn voor YA en ouders van kinderen die wel YA lezen. (Overigens is er uit onderzoek gebleken dat 80% van de YA lezers volwassenen zijn). Dystopian is eigenlijk de angst van ons en van onze ouders. Wat als dit echt gebeurd, in wat voor wereld ga ik mijn kinderen achter laten? Dystopian geeft eigenlijk de wereld weer waarin wij niet terecht willen komen. Maar ergens waarschuwt het ons ook, als je namelijk op de manier van het boek door gaat dan kan het dystopian boek zomaar werkelijkheid worden. Natuurlijk niet op exacte wijze maar wel soortgelijk.

Dat is denk ik de kracht van dystopian, het is zo realistisch dat we ons er in in kunnen leven maar er tegelijkertijd nooit in willen leven. Het perfect plaatje van weg dromen in een wondere wereld zit er niet in. Maar het drukt ons met onze neus op de feiten van hoe het allemaal uit de hand zou kunnen lopen.

Nu zei Myrthe van Blossom Books tijdens dit gesprek dat dystopian eigenlijk al gehyped is. De hype is over, hij bestaat nog maar zijn piek heeft hij gehad en dystopian is nog succesvol maar het succes neemt langzaam af. Zoals ik op de beurs ook al zei ben ik het hier mee eens. dystopian is gehyped rondom The Hunger Games en Divergent. De films lopen nu allebei ten einde. Hierdoor denk ik dat dystopian nog 1 keer een piek zal krijgen maar dat het daarna langzaamaan af zal nemen.
Hier is natuurlijk niets mis mee, want het is een boek genre dat zal blijven bestaan en wat ons altijd aan het denken zal zetten. Hopelijk weten deze boeken ook onze wereld te redden. Want zeg nu zelf.. Waar gaat het momenteel heen met deze wereld.

Kort samengevat denk ik dat dystopian een succes is omdat het ons in onze wereld weg zet maar dan onze wereld overeen x aantal jaar die volledig verknipt is. Iedereen is bang dat het zo met onze wereld gaat aflopen en dat maakt het bijzonder om te lezen.

Ook hoop ik stiekem dat iemand nog een volwassen dystopian gaan schrijven. (Hint Hint voor de schrijvers hier)

Wat vinden jullie van dystopian? 

Liefs, Marjolein

10 thoughts on “Waarom is Dystopian een succes?

  1. Er zijn genoeg dystopische romans voor volwassenen. The Children of Men bijvoorbeeld (binnenkort een recensie op mijn site), Brave New World en The Stand om nog maar een paar te noemen. Prachtige boeken, en we zijn maar een hartslag verwijderd van een dystopische of post apocalyptische wereld, dat dringt bij het lezen van zo’n verhaal door. Dit kan morgen de realiteit zijn….

  2. Veel dystopische romans zijn echte klassiekers en dus ook vertaald naar het Nederlands. Nog heel veel doom & gloom plezier te gaan joh! The Stand = De Beproeving van Stephen King. Dan is er nog De Weg van Cormac McCarthy en Heerlijke Nieuwe Wereld van Aldous Huxley.

  3. En echt van Nederlandse bodem: Niemand houdt mij tegen van Evert Hartman en Kinderen van Moeder Aarde van Thea Beckman. Maar dat zijn dan weer jeugdboeken. Sorry, ik sla een beetje op hol. Ik ben echt gek op dystopisch en post apocalyptisch.

    1. Jep! Ik weet niet of je er bij was afgelopen zaterdag. Maar ook daar zei ik het al. Wij hebben nu een veel hogere prestatiedruk dan onze voorgangers. Alles moet en je moet meer en meer en meer presteren. In dystopian kan je jezelf een soort van vinden omdat deze personen ook een enorme prestatiedruk hebben.

  4. Het dystopsiche genre is misschien heel erg gehyped met de komst van The Hunger Games, maar dit genre bestaat al lange tijd en heeft al verschillende populareitsgolven gekend, met bekende titels als 1984, Brave New World, The Handmaid’s Tale, A Clockwork Orange, The Children of Men etc. De nieuwste populariteitsgolf is misschien meer gericht op YA, maar dat was zeker niet altijd het geval..

    Dystopia is vaak populair in tijden van crisis – denk aan de Koude Oorlog, maar ook de economische crisis uit 2008. Het uit de angst die mensen hebben voor verandering en geeft tegelijkertijd een duidelijke waarschuwing : als we zo doorgaan kan het helemaal mis gaan met de wereld. De huidige hype van dystopia zal misschien binnenkort voorbij zijn, maar zeker is dat deze cyclus (een steeds terugkerend genre) ons ook in de toekomst wel weer zal verassen met mooie nieuwe boeken en een nieuwe invalshoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *