Waarom lezen op een e-reader?

Lieve lezers,

Veel mensen vragen mij steeds of ik eigenlijk nog veel op mijn e-reader lees. Wat op Instagram en op de site zie je natuurlijk 99% het echte boek.

Vandaag geef ik je antwoord op deze vraag en besloot ik een lijstje te maken waarom ik eigelijk op de e-reader lees.

img_6032

Laat ik maar gelijk antwoord geen op de vraag die zo vaak gesteld wordt. Ik lees heel vaak nog op mijn e-reader. Het is vooral ideaal voor als ik moe ben maar toch wil lezen omdat het lettertype aangepast kan worden en de woorden dan niet voor mijn ogen dansen. Maar ook omdat ik zo in de schemer goed kan lezen zonder andere mensen te storen met een bak licht aan. Want mijn nieuwste e-reader heeft gelukkig ingebouwd licht.

Dan nu het lijstje met punten waarom ik de e-reader echt heel fijn vind.

Altijd en overal heel veel boeken in je handtas
Waar ik ook heen ga mijn e-reader gaat met me mee.  Zo heb ik altijd heel veel boeken bij en hoef ik eigenlijk niet te kiezen welk boek ik mee neem. Wat ik heb ze toch allemaal bij. Zo vind ik het ook heel fijn om een behoorlijk aantal op mijn e-reader te hebben want soms heb je gewoon even zin in een bepaald soort boek. Ook vind ik het soms fijn om het boek gewoon op deze manier bij me te hebben omdat het papieren boek enorm dik is en maar amper in mijn handtas past. En zo weet ik zeker dat de papieren versie niet beschadigd raakt.

Lettertype
Vanwege mijn dyslexie is het geweldig als je het lettertype/grotte aan kunt passen. Hierdoor kan ik een stuk rustiger lezen en gaat het lezen dus ook wat sneller. Maar ook zoals ik hier boven al zei als ik heel erg moe ben dansen de woorden al helemaal voor mijn ogen. Op deze manier kan ik gewoon toch nog even dat uurtje voor het slapengaan lezen. Dit is ook de reden waarom ik van veel recensie boeken ook het ebook koop zodat ik het in een iets hoger tempo kan lezen omdat ik dan in de avond nog door kan lezen als het lettertype heel vervelend is. Plus zo kan ik van het fysieke boek toch nog mooie foto’s maken.

Ingebouwd licht
De rede waarom ik deze e-reader (Kobo Glo HD) heb gekocht is omdat ik echt het ingebouwde licht miste. Ik vond het vervelend dat als het schemerig werd ik overal de lampen aan moest gooien om verder te lezen als ik toch al op een e-reader las. Dit licht is echt heel erg fijn en hij staat bij mij altijd maar op 2 of 3% meer heb ik echt niet nodig om in het schemerlicht of donker te kunnen lezen. Ook vind ik het fijner om met alleen dit licht in bed te lezen want zo breek je toch niet al je slaap af door al het licht om je heen.
Het enige dat ik nog heel graag wil hebben is de Kobo met het gele licht omdat dit blauwe licht fijn is maar niet perfect.

Gewicht
Dit is vooral iets waar ik door mijn moeder extra op gewezen ben. Mijn moeder leest nu sinds een paar dagen op mijn oude e-reader. Voor haar is dit niet alleen ideaal vanwege het lettertype maar ook vanwege het gewicht. Zij wist me te vertellen dat het voor haar heel lekker leest omdat het zo handzaam is en zo weinig weegt.
Zelf heb ik hier niet heel erg vaak bewust op gelet maar toen ze het tegen me zei dacht ik ja inderdaad. Een dikke pil is behoorlijk zwaar en je kan er in bed niet echt lekker mee liggen soms. Met de reader gaat dit perfect. Onbewust gaf ik in bed al de voorkeur aan de e-reader dan het dikke papieren boek.

Drukproeven
Natuurlijk is dit een deel waar de gemiddelde lezer (helaas) niet veel mee te maken krijgt. Veel drukproeven zijn pdf bestanden. Je kan er dan vaak voor kiezen om ze uitgeprint en opgestuurd te krijgen van een uitgever of als PDF opgestuurd te krijgen. Ik kies er zelf dan altijd voor om hem als PDF te lezen. Ik zet deze dan super gemakkelijk op mijn mac om naar een e-pub die dan niet helemaal perfect passend is maar wel fijner lees en zo kan ik hem dan op mijn e-reader in vogelvlucht lezen.

 

Om welke reden lees jij graag op je e-reader of juist helemaal niet? 

Liefs, Marjolein

2 thoughts on “Waarom lezen op een e-reader?

  1. Dit zijn inderdaad allemaal héél goeie redenen. Het enige ‘nadeel’ dat ik kan zien aan e-copies is het feit dat je ze niet zo kan bewonderen zoals je dat bij een fysieke bibliotheek wel kan. Gelukkig is die bij mij al zo vol dat ik toch nog iets heb om naar te kijken :-). Wat ik wel graag had geweten is hoe je de pdf naar epub conversie doet? Ik doe dit met calibre maar ik krijg er daarna altijd van die vervelende extra’s in die altijd terugkomen en een pdf is altijd suuperklein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *