Waarom voorlezen zo belangrijk is

Lieve lezers,

Werden jullie vroeger veel voorgelezen? En/of lees jij nu veel voor aan je kind?
Voorlezen is enorm belangrijk voor een kind. Waarom dan wel precies ga ik je vandaag vertellen.

Voorlezen is natuurlijk super leuk maar ook heel erg belangrijk binnen de ontwikkeling van een kind. Jonge kinderen leren namelijk enorm veel van voorlezen. Allereerst is voorlezen heel erg goed voor de taalontwikkeling. Kinderen leren namelijk hierdoor op jonge leeftijd veel nieuwe woorden maar ook hoe je een goede zin opgebouwd is. Als je dan ook nog eens met je kind praat over een boek stimuleer je het te werken met taal maar leer je het kind ook nog eens nieuwe informatie.

Daarnaast leren kinderen ook nog eens goed luisteren wanneer ze voorgelezen worden. Ze moeten zich namelijk concentreren om alles goed te kunnen volgen. Maar ook stimuleert het de fantasie van een kind. Afhankelijk van het soort boek leert het kind ook nog eens veel van de wereld om zich heen. Hierdoor zal het meer kennis en begrip van de wereld krijgen. Maar ook leren over onderwerpen en emoties die bij een kind al heel erg kunne spelen. Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuisbezoek of de dood. Deze onderwerpen komt een kind tegen, een boekje kan helpen om te leren hoe kinderen moeten reageren maar ook om kinderen uit te leggen wat er aan de hand is.

Ook zorg voorlezen voor rust bij een kind. Voorlezen is namelijk intiem en een samen zijn. Dit hebben kinderen nodig. tijdens voorlezen voelt een kind dat er aandacht voor hem of haar is en zal het rustiger worden. Daarom is lezen voor het slapengaan heel belangrijk. Maar ook kan lezen zo voor een rust moment zorgen wanneer het een erg drukke dag is voor een kind.

Natuurlijk is voorlezen samen met je kind ook nog eens enorm leuk omdat je zo samen met je kind kan leren en samen kan genieten van een mooi boek.

 

Lees jij veel met je kind? 

Liefs, Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *