Afgekapte Vleugels – Alice van Vuuren

Lieve lezers,

Naar aanleiding van mijn artikel over beginnende auteurs (lees hem nog even hier). Werd ik benaderd door Nikki, zij had een YA gedichtenbundel uitgegeven en vroeg zich af of ik het een kans zou willen geven.
Gedichtenbundels heb ik eigenlijk nog nooit gerecenseerd. Waarom? Omdat ze simpelweg niet op mijn pad zijn gekomen. Daarom was dit de uitgelezen kans om beginnende auteurs en een gedichtenbundel een kans te geven.

Titel: Afgekapte Vleugels
Auteur: Alice van Vuuren
Verschenen:  augustus 2016
Pagina’s: 71
Uitgever: Pommer’s Publishing

IMG_9695

Een vogel wordt geboren met vleugels, waarvan het de bedoeling is om ze uit te slaan. Gebeurtenis na gebeurtenis en steeds kon ik mijn vleugels op tafel leggen, klaar voor het mes. Afgekapte vleugels die met bloed, zweet en tranen weer aan geplas worden. 
Eindelijk zal ik gaan vliegen, maar hoe? Als ik het nooit eerder volledig heb kunnen doen? 

Allereerst weet ik dat Alice nu vol zenuwen deze recensie zit te lezen. Daarom als eerste Haal Adem! Het komt goed.

Laten we beginnen zoals altijd bij de cover. De cover wekt interesse, de titel en vooral de ondertitel maakt je nieuwsgierig. De papierkwaliteit is lekker stevig en dik. Het boekje is wel dun, maar voor een gedichtenbundel met dit onderwerp prima. Het lettertype is fijn waardoor het rustig en prettig leest.

Dan het onderwerp. Een meid die depressief is en vecht tegen alles en iedereen om haar heen. Vecht voor zichzelf en om de demonen op haar pad te verdrijven.
Haar gedichten hebben me geraakt. Ik kreeg begrip voor haar situatie voelde haar frustratie maar vond het vooral mooi dat ze me in haar boek mee nam op een reis. Een reis door haar gevecht.
Je voelt de pijn, het verdriet maar ook haar innerlijke kracht. Een bijzondere maar mooie combinatie. Ik vind het persoonlijk heel bijzonder als je op deze manier gedichten kunt schrijven.

Bij een aantal gedichten ging de diepgang en de pijn heel ver. Je leest aan de pagina’s dat dit op een specifiek moment is geschreven. En daarom vind ik het juist zo dapper dat Alice dit in haar boek heeft weten te verwerken. Ze had het er namelijk heel makkelijk uit kunnen laten. Maar dat heeft ze niet gedaan. En hierdoor is het boek zoals de bijtitel al meld Open en Eerlijk.

Zou ik dit boek adviseren aan meiden die depressief zijn? Dat durf ik eigelijk niet te zeggen. Ben jij iemand die door dit boek nog dieper in het dal getrokken word en de lichtpunten niet ziet laat het dan aub staan. Ben jij iemand die uit gedeeld leed en kracht energie kan halen dan raad ik je dit boek zeker aan.

Dit boek word aangeprezen als een YA gedichtenbundel. Dat klopt en past. Maar ik denk dat dit boek ook een grote rol kan spelen voor ouders met een Young Adult die met al deze dingen worstelt. Het heeft voor mij namelijk mijn ogen meer doen open naar de gedachtenwereld van de depressieve Young Adult.

Nu wil ik het boek ook weer niet bestempelen als extreem zwaar. Want dat is het eigenlijk ook niet. Maar dat is misschien de kracht van de gedichten. Je voelt alle emoties maar het is niet dat het boek enorm zwaar en beladen is. Een verhaal boek geschreven vanuit dit thema is vaak enorm zwaar. Maar doordat het gedichten zijn voelt het heel anders.
Verder is het boek geen klaagboek maar een boek vanuit pure emoties en gevoelens. En juist dat maakt het boek zo bijzonder.

Omdat het mijn eerste gedichtenbundel is wil ik nog even voorzichtig zijn met het aantal sterren. Maar jullie kunnen hierboven (hopelijk) precies meten of dit boek iets voor je is ja of nee.

SterSterSterSterSter leeg

” Dit boek neemt je mee op een reis van pure emotie”

Het boek is helaas nog niet verkrijgbaar op bol maar zou volgende week er op moeten staan. Tot die tijd kun je het boek bestellen via www.pommerspublishing.nl
Zodra het boek op bol.com te verkrijgen is zal ik deze recensie updaten met de link.

Wat vind jij van een Young Adult gedichtenbundel?

Liefs, Marjolein

One thought on “Afgekapte Vleugels – Alice van Vuuren

  1. Dit boek zou veel te zwaar zijn voor me. Ik ben erg gevoelig en zou er echt in de put van geraken. Nochtans vind ik het ontzettend dapper en mooi als men zoiets schrijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *