De prosecco dagboeken – Ruud van Gessel

Lieve lezers,

Twee jaar geleden was ik in Italië in de Veneto streek. Hier heb ik genoten van heerlijke prosecco prachtige kastelen bezocht en genoten van een prachtige vakantie.
Toen ik de vraag kreeg of ik dit boek wilde recenseren kon ik dan ook geen nee zeggen.

De prosecco-dagboeken

Titel:  De prosecco-dagboeken
Auteur: Ruud van Gessel
Verschenen:  juni 2021
Pagina’s: 288
Uitgever: De Kring

Liefde en prosecco tegen de achtergrond van de prachtige Veneto. Helena, een vrouw van in de dertig met een kinderwens, is na het beëindigen van haar relatie afgereisd naar Italië. Als de hippe influencer Wineonheels reist ze langs diverse wijnboeren om haar miljoenen volgers wereldwijd verslag te doen van de beste prosecco. Haar liefde voor wijn is net zo groot als haar passie voor de mannen die deze wijnen maken. Voor één man wordt ze gewaarschuwd: Alberico Brunatoni, die in de streek “Il prosecco dittatore del mondo” wordt genoemd, de prosecco-dictator. Hij wordt gehaat om zijn onbuigzame, trotse karakter en benijd om zijn goed verkopende prosecco. Na zijn echtscheiding heeft Brunatoni vrouwen uit zijn leven gebannen. Wanneer Wineonheels op zijn pad komt om kritische vragen te stellen over zijn controversiële manier van wijnoogsten, kruisen de twee de degens.

Het boek is een mooie paperback met een prachtige cover die je gelijk mee neemt naar het mooie Italië. Het lettertype is vrij groot maar zoals jullie weten vind ik dat hele prettig. Ook is het boek opgedeeld in een prettig aantal hoofdstukken waardoor je door blijft lezen.

Je leest het boek vanuit verschillende perspectieven, hierdoor krijg je een extra bijzondere blik in het leven an de personages. Het boek is een mix van het heden en het verleden waardoor je echt een duik neemt in het leven van de personages. Ik het begin dacht ik dat dit boek een lekkere zomerse read zou zijn met niet al te veel diepgang. Maar hoe verder ik in het boek kwam hoe meer inzicht je kreeg in alles wat er achter het personage zat. Dit met een dikke laag Veneto en alle bijzonderheden die dit gebied met zich mee neemt.

Wat ik ook erg bijzonder vond is dat de auteur de vinger op de zere plek weet te leggen in heel veel verschillende onderwerpen. Voornamelijk rondom, geld, milieu en relaties. Wat ik dan weer jammer vond was het abrupte einde. Ik voelde me een beetje bedrogen en alsof ik een heel groot deel van het liefdesverhaal miste.

De schrijfstijl is anders dan ik normaal lees maar niet onprettig. Op sommige momenten wel even wennen omdat je soms vanuit Helena leest dan vanuit een dagboek dan vanuit de ‘klusjesman’ etc. Normaal ben ik hier groot fan van maar in dit boek was het soms wat verwarrend.

Ik heb genoten van dit boek en had helemaal het gevoel terug te zijn in Veneto. Het begin en het einde van het boek vond ik supper maar het middenstuk was naar mijn idee wat traag en daardoor heb ik langer over dit boek gedaan dan ik had gehoopt. Verder was het boek voorspelbaar maar bij hoe dit boek geschreven is was het niet storend.

De prosecco dagboek neemt je mee op reis door het prachtige Veneto en laat je mee genieten van de Italiaanse sfeer.

Liefs, Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *