Dwaaleiland – Melissa De La Cruz

Lieve lezers,

Als groot Disney fan was ik heel erg blij toen ik hoorde van dit boek. Ik heb hem als vooruit exemplaar gekregen in het Engels (toen nog top-secret) echter heb ik hem toen niet uit kunnen lezen. Nu viel het Nederlandse boek vorige week op de mat! Ik ben gelijk begonnen met lezen en wil nu graag mijn ervaring delen met jullie.

Titel: Dwaaleiland
Auteur: Melissa De La Cruz
Verschenen:  Juli 2015
Pagina’s: 264
Uitgever: Van Goor/ Best of YASchermafbeelding 2015-06-03 om 20.22.50Koop bij bol.comLong Live Evil – Alle schurken van Disney zijn terug! 
Cruella de Ville, de boze koningin uit Sneeuwwitje, Jafar, Maleficent… iedereen weet hoe de traditionele Disney-verhalen aflopen, maar waar zijn de schurken nu? Maak je borst maar nat want ze zijn druk bezig met gemene plannen maken. De bekende schurken uit de Disney-klassiekers zijn met hun kinderen verbannen uit het koninkrijk Auradon naar Dwaaleiland. Hun kinderen Mal, Evie, Jay en Carlos zijn al net zulke onruststokers als hun gemene ouders. Ze zijn druk bezig snode plannen te beramen om weer aan de macht te komen in Auradon.

Stel je voor: Alle schurken van de Disney sprookjes zijn verbannen naar één eiland. Zelfs de kwaadste der kwaadste zijn terug tot leven gewekt om hun straf uit te zitten op dit magie-loze eiland. Om dit alles nog erger te maken hebben sommige schurken nu ook nog eens kwaadaardige kinderen! Dit alles zorgt voor een mysterieus magie-loos avontuur. Of toch niet?….

Toen het boek binnen kwam vond ik de kaft heel erg mooi. De titel voor dit boek vind ik heel goed gekozen en de appel spreekt voor zich. Het boek heeft een fijn formaat (iets groter dan een normaal boek, maar wel in de lijn van De Selectie en Divergent). De kwaliteit van het boek is weer prima en het lettertype fijn zoals we gewend zijn van de Best of YA boeken.

Echter moet ik wel iets op voorhand melden. In het boekje zat een flyer van de film die gaat komen die bij dit boek hoort. Snel keek ik op internet en vond daar al een trailer (deze zal ik onderaan de post zetten voor jullie). Echter werd door deze trailer mijn beeld van het boek een beetje aangetast. Waardoor mijn mening mogelijk een beetje kan afwijken van anderen. Ook had ik natuurlijk erg hoge verwachtingen van Disney dus zou het ziezo top of flop worden.

Het boek begint lekker vlot. Al snel herken je de Guilty Pleasure in het boek met alle schurken die naar boven komen maar ook een aantal prinsen en prinsessen uit de Disney klassiekers. Echter viel mij hier al een verschilletje op. In het Engels klonk het net even allemaal wat beter. Ik heb vroeger alle films tot in den treuren in het Nederlands gekeken maar het stuk wat ik in het Engels heb gelezen van dit boek klonk gewoon beter. Verder werd er in dit verhaal niet echt aan world bilding gedaan. Dit betekend dat er niet echt een hele wereld voor je word geschetst waarin het verhaal zich afspeelt. Er miste voor mijn gevoel een hoop informatie die ik zelf moest invullen.
Door de trailer dacht ik dat ik naar iets toe aan het lezen was. Ik dacht namelijk dat het boek en de film hetzelfde onderwerp zouden hebben. Dit blijkt echter niet zo te zijn dus bij deze weet je dit. Hierdoor veranderde mijn beeld een beetje want hierdoor werd het boek in mijn ogen traag.
In heb midden van het boek miste ik een beetje actie en spanning. Het was leuk om te lezen maar daar bleef het dan ook echt bij. Echter maakte het einde van dit boek alles voor mij goed. Het werd spannend de wereld werd wat beter omschreven en ik heb zowaar een aantal keer hardop moeten lachen.

dwaaleiland

In het boek krijg je een goed inzicht in hoe de slechteriken van de Disneyfilms willen leven. Hoe ze gefaald hebben en hoe ze dit aan hun kinderen doorgeven. Dit vond ik erg verrassend om te lezen. Zeker omdat het een nieuwe blik werpt op de slechteriken. Melissa weet de emoties van de personages goed te beschrijven waardoor je echt met hun mee gaat leven.

Kortom dit boek is echt een Guilty Pleasure maar geen literair hoogstandje.
Is het de moeite waard om te lezen vraag je je nu misschien af. Als echte Disney fan is het een heerlijk tussendoortje. Zeker als je into de schurken bent.

Ik heb uiteindelijk toch een aantal hele leuke uren met dit boek gehad. Ook betrapte ik mezelf er op dat ik op Youtube Disney filmpjes ging kijken en die liedjes nog een keer ging luisteren. (Oh ja, en onder de douche was ik ineen Cruella De Vill aan het zingen)

Vanwege de voor mij niet helemaal goede story bilding en het niet al te hoge tempo. Maar wel heel erg goede einde krijgt dit boek van mij:

SterSterSterSter halfSter leeg

Gaan jullie dit boek lezen? 

Liefs, Marjolein

Zoals beloofd de trailer van de film:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *