Een gelukkig nieuwjaar – Malin Stehn

Lieve lezers,

Allereerst een Gelukkig Nieuwjaar (ook al mag dat eigenlijk niet meer na de 6e). Maar aangezien het de titel is van het eerste boek wat ik dit jaar heb gelezen gooi ik hem er toch nog even in.

Een gelukkig nieuwjaar is natuurlijk alleen al vanwege de titel een perfect boek om aan het begin van dit jaar te lezen en vandaag vertel ik je graag waarom.

Een gelukkig nieuwjaar

Titel: Een gelukkig nieuwjaar
Auteur: Malin Stehn
Verschenen:  Oktober 2022
Pagina’s: 368
Uitgever: Cargo

Het is oud en nieuw, en de zeventienjarige Jennifer verlaat vroegtijdig het feestje van haar beste vriendin Smilla. Onderweg naar huis verdwijnt ze spoorloos in de ijskoude en donkere nacht. Aan de andere kant van de stad vieren de ouders van de twee tieners samen het begin van het nieuwe jaar zonder enig idee te hebben van de ellende die hun te wachten staat. In de angstige dagen die volgen verdwijnen al hun zekerheden als sneeuw voor de zon. De moeder van Jennifer merkt dat ze geen idee heeft wat haar dochter allemaal uitspookte, terwijl Nina, de moeder van Smilla, stiekem helemaal niet verbaasd is. De lage dunk die Nina van Jennifer heeft, wordt echter niet gedeeld door haar man Fredrik, en hij is waarschijnlijk de laatste persoon die Jennifer nog in leven heeft gezien.
Wat is er die avond precies gebeurd, en waarom ging Jennifer zo vroeg weg? Door haar vermissing komen de levens van haar ouders en die van Smilla onder druk te staan, en lang verborgen geheimen kunnen niet langer verhuld blijven.

We beginnen bij het begin, de looks van dit boek. Het boek heeft een prachtige cover die direct de aandacht trekt, hij past goed bij de titel maar ook zeker bij het verhaal. Het lettertype is erg prettig en het boek is opgedeeld in een heel fijn aantal hoofdstukken. Per hoofdstuk wissel je van personage en zoals jullie weten is dat een heel groot pluspunt bij mij.

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Dit boek moet je echt lezen in de eerste donkere maanden van dit jaar. (Daar buiten mag het natuurlijk ook maar het past extra goed bij de vibes van nu).
Dit boek zorgt er voor dat je gegarandeerd aan het puzzelen bent in je hoofd, je op het puntje van je stoel zit maar ook een hoop personages met het boek wil slaan.

Je leest het boek vanuit het oogpunt van Nina, Frederik en Lolo. Allemaal hebben ze hun eigen verhaal en deze verhalen kruisen zich in dit boek op een enorm aangrijpende manier. Doordat je vanuit deze verhalen telkens kleine aanwijzingen krijgt en puzzelstukjes blijf je tijdens het lezen puzzelen om er achter te komen wat er die bewuste nieuwjaarsnacht is gebeurd.

Ik moet eerlijk bekennen dat dit boek af en toe wel wat ‘saaie’ momenten had. Punten waarvan ik niet helemaal snapte waarom ze in het boek verweven zaten maar ze deden zeker geen afbreuk aan het verhaal. Gelukkig door de korte hoofdstukken en personage wissels bleef het temp in het boek er toch behoorlijk in.

Het boek omschrijft een hoop elementen waar vele dagelijks mee worstelen zoals liefde, opvoeding, vriendschap etc. Want wie heeft nu al deze dingen perfect op orde? Maar als er dan ook nog eens een traumatische gebeurtenis overheen komt als een vermissing staat alles ineens op losse schroeven.

Een gelukkig nieuwjaar is een razendsnel boek waarbij je non-stop aan het puzzelen bent

Liefs, Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *