Mermaid – Louise O’Neill

Lieve lezers,

We kennen allemaal het verhaal van De Kleine Zeemeermin. En dan waarschijnlijk de Disney versie. Namens uitgeverij Young & Awesome mocht ik een hervertelling van dit klassieke sprookje lezen. En vandaag wil ik jullie graag meer vertellen over dit bijzondere boek.

Titel: Mermaid
Auteur: Louise O’Neill
Verschenen:  Oktober 2018
Pagina’s: 272
Uitgever: 
Young & Awesome

 

Ik kijk omhoog. Ik kijk naar de donkere zee, de woeste golven, en doe mijn best om een glimp op te vangen van het zwakke licht in de verte. Dat is waar mijn moeder naartoe is gegaan, naar boven. En daar moet ook ik naartoe als ik de antwoorden wil vinden waarnaar ik op zoek ben.

Diep in de zee, aan de koude Ierse kust, droomt zeemeermin Gaia van een leven zonder haar tirannieke vader. Wanneer ze eindelijk voor het eerst naar de oppervlakte mag zwemmen, wordt ze verliefd op een mensenjongen. Ze verlangt naar een leven boven water. Hoe hoog is de prijs die ze daarvoor moet betalen?Koop bij bol.com

 

Zoals altijd beginnen we bij het begin. Dit boek heeft een waanzinnig mooie cover het is werkelijk waar een pareltje. Met prachtige kleuren blauw en zilver folie om hem een bijzondere glans te geven. Het lettertype is prima en daardoor leest het lekker weg. Het is ook een mooie stevige paperback en daardoor is de rug tijdens het lezen mooi gebleven.

En dan het verhaal. Ik moet heel eerlijk zijn dat ik een beetje bang was van dit boek. Ik ben een enorme Disney fan en ik was bang dat dit boek een beetje te zoetsappig zou zijn of juist een totale flop omdat ze het sprookje geen eer aan deden. (Natuurlijk weet ik dat Disney het verhaal zoetsappig heeft gemaakt en dat het origineel anders is)
Maar ik kan je nu al zeggen dat dit boek me aan alle kanten overdonderd heeft. Wat een waanzinnig goed geschreven boek.

Het boek is dus niet het sprookje zoals we hem kennen. Het heeft zeker veel raakvlakken met Disney versie maar dat maakte het heel leuk. Het waren namelijk flarden van herkenning maar verder is dit echt een kei harde young adult versie van het boek. Misschien zelfs hier en daar een beetje New Adult.
De kleine Zeemeermin Gaia is een enorm sterke dappere vrouw die los breekt van alles wat haar zo bekend is.

Wat ik persoonlijk ook erg leuk vond is dat er dingen aan bod komen waar je stiekem altijd vragen bij had. Maar waar ik het nu over heb zal je direct opvallen als je het boek leest.

Ik wil verder niet al te veel over het verhaal in detail treden omdat je het gewoon echt zelf moet lezen. Maar wat ik je wel kan vertellen is dat deze Kleine Zeemeermin een power vrouw is. Het boek behandeld onderwerpen waarover echt gesproken moet worden en het is totaal niet wat je verwacht van het verhaal. Daardoor is het zo enorm goed en is dit eigenlijk een boek dat je moet lezen. Niet door het prachtige sprookje waar het in vergoten zit maar door alle onderliggende verhalen. Het raakt alle onderwerpen die vandaag de dag zo nodig besproken moeten worden in de samenleving.

Mermaid is een vertelling van het welbekende sprookje maar dan overgoten met wijze lessen en een dappere vrouw. 

Ik raad het welke vrouw aan om dit boek te lezen want het heeft een veel diepere betekenis dan de de cover en de titel laat blijken. En dat is misschien ook waar dit boek zijn kracht uit haalt.

SterSterSterSterSter

Liefs, Marjolein

Ps. Als je dit boek aanschaft krijg je gratis het E-book er bij. Ik vond dit persoonlijk enorm fijn omdat ik zo lekker midden in de nacht nog even door kon lezen en ik hem in mijn handtas had zitten voor als ik even niet te doen had.

One thought on “Mermaid – Louise O’Neill

  1. Dit boek heb ik gereserveerd bij mijn bibliotheek. Ben er zo benieuwd naar! The Little Mermaid is een van mijn favoriete verhalen en dit boek ziet er heel mooi uit. Fijne recensie, weet ik in ieder geval dat de zeemeermin in dit boek een echte powervrouw is!

    Liefs,
    Marloes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *