Recensie: 2C – Mirjam Mous

Lieve lezers,

Eigelijk is er weer een nieuwe Titel van Mirjam Mous verschenen. Zoals jullie weten ben ik al jaren en jaren groot fan van haar boeken. Ik kon dan ook niet wachten om het te lezen toen ik van de week eindelijk 2C in mijn handen kreeg. Vandaag wil ik jullie graag alles vertellen over dit boek

Titel: 2C
Auteur: Mirjam Mous
Verschenen: Juni 2016
Pagina’s: 300
Uitgever: Van Goor/ Best of YA

  Koop bij bol.com

Klas 2C gaat met een touringcar voor een werkweek naar de Ardennen. Amper vertrokken, ontvangen de leerlingen een bericht via de telefoon. In de bus ligt een dvd die afgespeeld moet worden. De chauffeur laat het filmpje zien: er is een bom aan boord! Niemand mag de bus in of uit. Zolang er geluisterd wordt, loopt niemand gevaar. De vraag is wie, hoe en waarom? En is er echt een bom aan boord of is het een grap of een afleidingsmanoeuvre?

Allereerst is dit boek een prachtige hardcover. Zoals we gewend zijn van eerste drukken van Mirjam Mous haar boeken. Een pareltje dus weer voor in de kast. (Voor ook nog eens een heel leuke prijs). De cover trok meteen mijn aandacht. Spannend, mysterieus maar ook gelijk een “foutje” Het mobieltje wat je ziet is namelijk duidelijk een iPhone (zeker op de bijbehorende boekenlegger) echter staat er Message ipv iMessage. Ook staat er geen naam boven met aan wie het verstuurd is. Al is dat in het bericht zelf wel duidelijk. Maar goed dit is mijn iPhone liefhebbende hartje waardoor het direct op viel. Of dit een bewuste fout is ivm merkenrecht weet ik niet.

IMG_8014Dan het boek zelf, de papierkwaliteit is heerlijk dik zoals we bij boeken van Best of YA gewend zijn. Hoera! Ook het lettertype is weer heerlijk, dit zorgt er voor dat als je moe bent het lekker leest maar ook als je wat moeite hebt met lezen (door bv. dyslexie of lezen boven je niveau) dat het perfect is om rustig te lezen.

Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken. In elk hoofdstuk spring je heen en weer van personage maar ook van het heden naar het verleden en weer terug. Zoals jullie weten ben ik hier dol op en zorgt het er bij mij voor dat de spanning er in blijft. Ik kon dus ook niet stoppen met lezen.

In het boek krijg je een kijkje in het leven van een hele hoop personages. Zo is Valentijn eigenlijk het hoofdpersonage. Hij zit in 2C en zijn moeder werkt bij de politie. Valentijn is een veel te slim kind en word daarom ook behoorlijk gepest op school. Verder heb je nog Driss die de grote pestkop is maar dit allemaal met een reden is. Fleuk en Inkie zijn twee beste vriendinnen maar ook in hun vriendschap zit er iets op dat moment niet goed. Mila die ongelofelijk gepest word op school. Irmak wiens broer steeds verder ondergedompeld wordt in de buitenlanderhaat.
En dan natuurlijk Walter de scheikunde docent die thuis behoorlijk in de knoop zit en Mevrouw Vos, hoog zwanger gevangen in de bus. Allemaal raakt hun leven samen met dat van de andere leerlingen uit 2C verwikkeld. Elke leerling heeft zijn eigen problemen waardoor hij of zij misschien wel iets te maken kan hebben met de bom die zich in de bus bevind.

Het boek lees zoals ik al zei als een trein door de constante spanning die in het boek zit. Omdat alles zich in een vrij kort tijdsbestek afspeelt blijft de spanning op een piek. Doordat je terug blikt naar het verleden krijg je steeds meer informatie waardoor je denkt te weten hoe het zit. Overal zoek je iets achter en telkens denk je maar weer Ja! Zo moet het zijn gegaan, dit is de dader. Tot dat je dit bij een heel aantal personen bedenkt en je weet dat je op een dwaalspoor zit (of toch niet?).

In het boek worden ook belangrijke maar pijnlijke zaken aan het licht gesteld. Zo krijg je te zien wat pesten met iemand kan doen. Maar ook waarom een pester pest. Ook laat het een licht schijnen op hoe wij in Nederland inmiddels met Moslims om gaan. Natuurlijk niet wij allemaal maar wel een aantal zaken waarvoor we onze ogen inmiddels niet meer kunnen sluiten. Op een juiste manier snijdt de auteur deze punten aan. Ze liggen er namelijk niet te dik boven op maar zetten je wel aan het denken. En laten je ook nog eens in een hokje denken waar wij nogal snel geneigd zijn ingeduwd te worden.

Voordat dit een te lange recensie wordt omdat ik nog uren door kan praten over dit boek wil ik graag ook nog iets dubbels aan kaarten. Toen ik dit boek binnen kreeg wist ik ongeveer waar het over ging. Maar toen las ik dat dit alles zich afspeelde op het Menica in Breda. Nu heb ik zelf op de middelbare school gezeten in Breda op De Nassau, en vanuit daar zijn ook wij in ons 2e leerjaar naar de Ardennen geweest met een touringcar. Doordat dit verhaal zich in Breda afspeelt en de leerlingen ook nog eens naar De Ardennen gaan was het verhaal ineens wel heel dichtbij en een beetje persoonlijk. Misschien ben ik hierdoor nog meer van het verhaal gaan genieten omdat ik het me helemaal voor kon stellen.

Vanwege de geweldige spanning maar ook het aansnijden van belangrijke punten die in de samenleving zich op dit moment afspelen krijgt het boek:

SterSterSterSterSter

Mirjam Mous weet in haar nieuwe boek een spannend verhaal te combineren met de harde zaken uit de werkelijkheid

Ga jij dit boek lezen?

Liefs, Marjolein

8 thoughts on “Recensie: 2C – Mirjam Mous

  1. Het boek is een van de leukste boeken die ik heb gelezen. Het is spannend soms een beetje ingewikkeld door de terugblikken die in het boek verteld worden, maar dankzij dat leest het lekker vlot door. Ik heb het boek in 3 dagen uitgelezen en het is zeker een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *