Boeken met Gender personages

Lieve lezers,

De titel van dit artikel vond ik eigenlijk het moeilijkste aan heel dit artikel. Want wat wil ik nu eigenlijk zeggen. Ik heb een lijst samen gesteld met boeken waarin de personages homo – biseksueel -transgender – lesbisch – of anders geaard zijn.

Waarom een artikel over dit soort boeken? Ik vind het erg belangrijk dat mensen lezen over hoe het is om anders geaard te zijn. Ook vind ik het belangrijk dat hier meer aandacht aan besteed word zodat verschrikkelijke aanslagen zoals in Orlando nooit meer hoeven te gebeuren. Elk klein beetje aandacht en begrip kan namelijk een verschil maken.
Ook is het natuurlik prettig om te lezen over personages in boeken als je zelf anders geaard bent. Daarom vandaag eens een lijstje vol met deze boeken.
Want ze zijn er genoeg maar de aandacht er voor is nog niet zo groot.

Mannenpakken/Vrouwenhakken 

De 25-jarige Milou stort zich na een relatiebreuk weer in het liefdesleven. Wat ze niet verwacht is dat ze tijdens een afspraakje met een man geïntrigeerd raakt door de lange benen van een vrouw. Ze is toch niet…? Of wel?
Milou trekt haar hoge hakken aan en gaat op pad. Bij iedere stap ontmoet ze meer vrouwen, leert ze haar vriendinnen beter kennen en ontdekt ze meer over de vrouw die ze zelf is. 
Tijdens haar zoektocht stuit ze op clichés en botst ze tegen de liefde op. Maar dan ontdekt ze dat liefde op hoge hakken in het begin soms nog wat wankel blijkt te staan…

 

Ik geef je de zon 

Jude en haar tweelingbroer Noah zijn op hun 13e  onafscheidelijk, ondanks hun uiteenlopende karakters. Noah is introvert, tekent de hele dag en is in stilte verliefd op de buurjongen, terwijl Jude van de rotsen in zee springt, knalrode lippenstift draagt en genoeg praat voor hen allebei. Maar na een tragische gebeurtenis groeien Noah en Jude steeds meer uit elkaar. Drie jaar later spreken ze elkaar amper nog en lijkt hun band onherstelbaar beschadigd. Dan ontmoet Jude een eigenwijze, vreemde maar knappe jongen, die haar voorstelt aan iemand die haar hele leven (en dat van Noah) opnieuw omgooit.

 

George 

George is een jongen. Om te zien tenminste. Want George weet zelf dat ze een meisje is.
Ze houdt dit voor iedereen geheim. Totdat ze met de klas een toneelstuk van haar lievelingsboek gaan opvoeren.
George wil supergraag de hoofdrol van Charlotte spelen. Maar ze mag van de juf niet eens auditie doen… omdat ze een jongen is.
Samen met haar beste vriendin Kelly bedenkt George een plan. Zodat ze niet alleen Charlotte kan zijn – maar vooral zichzelf, voor eens en altijd.

Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld

Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld Becky Albertalli Het verhaal over Simon is schattig, lief, heeft humor en is herkenbaar voor veel jongeren. Maar daarnaast is het ook uniek: het is een liefdesverhaal over twee jongens en beantwoordt daarmee aan de vraag naar meer diversiteit binnen het YA-genre (hier is zelfs een hashtag + website voor ontwikkeld: #weneeddiversebooks). Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar dat gaat eigenlijk niemand echt wat aan. Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush Blue bij de verkeerde persoon en is Simons geheim niet meer veilig. Plotseling is het leven van Simon behoorlijk ingewikkeld. Simon piekert over een manier om zijn ouders en vrienden te vertellen over zijn geaardheid, maar baalt er tegelijkertijd van dat dit niet op zijn eigen voorwaarden kan. En waarom moet je eigenlijk je seksualiteit uberhaupt verantwoorden?

Carry On

Simon Snow wil gewoon relaxen en genieten van zijn laatste jaar op de Watford School of Magicks, maar iedereen valt hem lastig. Zijn vriendin heeft het uitgemaakt, zijn beste vriend is een plaaggeest, en zijn mentor probeert hem in de bergen te verstoppen, waar hij misschien veilig zal zijn. Simon kan niet eens blij zijn met het feit dat zijn kamergenoot en oude rivaal spoorloos verdwenen is, omdat hij zich zorgen blijft maken over het kwaad. En er zijn spoken. En vampiers. En verschrikkelijke, duivelse dingen die proberen om Simon neer te halen. Als je ‘s werelds krachtigste magiër bent, kun je nooit even relaxen en genieten.

 

 

Hebben jullie nog meer tips voor boeken binnen dit onderwerp? Laat het weten in de reacties. 

Liefs, Marjolein

3 thoughts on “Boeken met Gender personages

  1. Bedankt voor deze lijst! Ik vind dit soort boeken altijd erg interessant. Diversiteit is zo belangrijk. “the art of being normal” door Lisa Williamson (transgender issues) en “Aristotle and Dante discover the secrets of the universe” door Benjamen Alire Sáenz (homoseksualiteit) zijn ook zeker aanraders. Ik weet alleen niet of ze in het Nederlands beschikbaar zijn.

  2. Ik mis Half Wild van Sally Green in het lijstje, dat is naar mijn mening het boek die het best omdaat met zowel homo of bi zijn als trans. Is echt de moeite waard om eens te bekijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *