Recensie: Audrey & Anne

Lieve lezers,

Met 4 en 5 mei voor de deur is het is het belangrijk om weer even stil te staan bij alle gebeurtenissen uit het verleden.

Namens uitgeverij De Geus mocht ik dan ook dit bijzondere boek gaan lezen. Vandaag laat ik je graag weten wat ik van dit boek vond.

img_6169

Titel:  Audrey & Anne
Auteur: Jolien Janzing
Verschenen:  januari 2017
Pagina’s: 320
Uitgever: De Geus

Herfst, 1957. Otto Frank brengt een bezoek aan de jonge filmster Audrey Hepburn in haar Zwitserse chalet. Hij wil haar overhalen zijn dochter te spelen in een film over haar leven. Lente, 1929. Er worden twee meisjes geboren die later wereldfaam zullen verwerven: Audrey Hepburn en Anne Frank. Hun levens vertonen opvallend veel overeenkomsten. Zo zijn ze beiden op jonge leeftijd gedwongen hun geboorteland te verlaten. Audrey is een telg van de Europese elite. Zij wordt naar een Engelse kostschool gestuurd terwijl haar ouders in München, Brussel en Londen flirten met de rest van de jetset – en met het fascisme. Ook de familie Frank vertrekt van huis. Noodgedwongen, deel uitmakend van de enorme stroom joodse vluchtelingen. Audrey viert haar elfde verjaardag nog in het vrije Nederland waar haar moeder opgroeide. Maar als Anne elf wordt, marcheren de Duitsers er al door de straten. Ze zitten in de val.
Koop bij bol.com

Het boek is een mooie fijn paperback met stevig papier. Ook heeft het een heerlijk lettertype, het is namelijk net iets groter dan normaal waardoor het voor mij veel prettiger leest. De rug is tijdens het lezen een heel klein beetje scheef gegaan maar nu het netjes in de boekenkast staat zie je daar helemaal niets meer van. Kort gezegd een goede stevige binding.

Het verhaal is opgesplitst in meerdere punten. Zo lees je over Audrey wissel je naar Anne en zie je vanuit meerdere personen het verhaal. Ook wissel je her en der naar personen die van belang zijn voor het verhaal maar geen echte grote rol hebben. Door het wisselen van perspectief krijgt het verhaal een veel diepere laag en kun je ook beter mee leven met de personages.

img_2326Voor mij was het verhaal nieuw. Ik moet eerlijk bekennen dat ik heel weinig wist van Audrey. Het verhaal van Anne kennen we natuurlijk allemaal. Ik moet wel zeggen dat het verhaal van Audrey de boventoon voerde maar dit vond ik alleen maar prettig. Het verhaal van Anne is namelijk al honderden keren verteld. En dat wil niet zeggen dat het minder belangrijk is maar de balans van dit boek vond ik gewoon fijner omdat het niet weer een vertelling van Anne was.

Ook is het verhaal simpel geschreven waardoor het makkelijk te begrijpen is goed te volgen en hiermee voor iedereen toegankelijk is. Ook heeft het me kippenvel gegeven, laten lachen maar ook flinke spanning laten voeren. Dit boek heeft geen moment verveeld en was daarom ook lastig weg te leggen.

Natuurlijk is het belangrijk om verhalen over de tweede wereld oorlog te blijven lezen. Echter is dit verhaal net iets anders omdat je het wel bekende verhaal uit een andere hoek leest. Dit in combinatie met het onbekende maar zeer waardevolle verhaal van Audrey.

 

“Dit boek is een absolute must read voor 4 en 5 mei. Een waardevol en bijzonder verhaal dat je niet mag missen.”

 

SterSterSterSterSter leeg

Ga jij dit boek lezen?

Liefs, Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *