Recensie: Een heel bijzonder meisje – Anna van Praag

Lieve lezers,

Een aantal weken geleden viel dit dunne boekje van Lemniscaat op de mat. Een dun boekje maar het sprak me gelijk aan.

Titel: Een heel bijzonder meisje
Auteur: Anna van Praag
Verschenen:  augustus 2015
Pagina’s: 144
Uitgever: Lemniscaat

Schermafbeelding 2015-09-14 om 22.29.37
Koop bij bol.com

Ze noemen zichzelf Casa Nostra en ze hebben hun eigen vakantie-eiland in Italië. Een groep succesvolle mensen die samen werken en feesten, verbonden door één vrouw: de mooie, onbetwiste leidster Sofía.
Alicia is elf als haar ouders zich aansluiten en vanaf dat moment begint haar dubbelleven. Onder de allesomvattende vleugels van Sofía leert ze de liefde kennen en het leven vieren – alles één groot avontuur. Dat er af en toe ook onverklaarbare en zelfs gevaarlijke dingen gebeuren bij Casa Nostra neemt ze voor lief.
Totdat haar wonderland van de ene dag op de andere ophoudt te bestaan. Alicia vindt zichzelf terug tussen de brokstukken van haar eerder nog zo perfecte leven. In haar gedachten schrijft ze Sofía een lange brief die de vorm aanneemt van een droomachtige stroom van herinneringen.

Alicia wordt op jonge leeftijd ondergedompeld in een vreemde bijzondere wereld. Een wereld vol sensatie en bijzondere dingen. Daar is ook Zij haar grote voorbeeld Sofia. Alicia heeft een spetterend leven binnen de wereld van Sofia die Casa Nostra heet. Haar ouders klimmen ook steeds hoger op in de wereld van Sofia. Maar is alles wel zo normaal als het voor hun lijkt.

Een heel bijzonder meisje is een mooie hardcover maar wel een dun boekje. De kaft is vreemd maar intrigerend tegelijk. Het lettertype en pagina indeling zeer prettig waardoor het gemakkelijk lees.

Het aller eerst wat ik over dit boek moet zeggen is Lees de achterkant (of het stuk hierboven) anders ben je vanaf pagina 1 al in de war over dit verhaal.
Gelukkig had ik de tip gekregen om van te voren goed de achterkant van het boek te lezen. Normaal doe ik dit eigenlijk nooit. Ik vind het namelijk heerlijk om blanco in een boek te beginnen.

Het verhaal is mysterieus en alles wordt omschreven alsof het heel normaal is. Toch zegt jou onderbuik gevoel dat het niet normaal is. Echt de vinger op de pijnlijke plek wordt er niet gelegd. Er wordt namelijk niet genoeg in detail getreden om echt te weten dat het helemaal fout is. Afgezien van vreemd bekruipt je langzaam aan steeds meer het gevoel van dit is fout is is vreemd dit kan niet.
Dit maakt ook gelijk Anna van Praag haar schrijfstijl zo goed. Er gebeurd niet echt iets heel schokkendst in dit boek maar toch heeft het je beet en laat het je niet eer los.
De personages zijn ijzersterk neergezet. Vooral doordat het boek in een brief vorm is geschreven is het bijzonder en gevoelig.
Het verhaal is zogezegd kort maar krachtig. Doordat het zo’n dun boekje is is het verhaal ijzersterk en verslapt het geen moment.

Ik heb eerder boeken met als hoofdonderwerp sektes gehad. Want eigenlijk is de wereld waarin Anna leeft een open sekte. Echter beschrijft dit boek de gevoelens over hoe een kind ingepalmd word en afhankelijk wordt gemaakt. Juist dit maakt het boek zo bijzonder omdat het volledig oprecht en eerlijk geschreven is.

Een heel bijzonder meisje is een heel bijzonder boek dat je met een onbehagelijk gevoel achterlaat.

SterSterSterSterSter leeg

 

Hebben jullie wel eens boeken over een sekte gelezen?

 

Liefs, Marjolein

One thought on “Recensie: Een heel bijzonder meisje – Anna van Praag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *