Recensie: Het touwtje uit de brievenbus & Katoren revisited

Lieve lezers,

Herinneren jullie je nog het prachtige pleidooi van Jan Terlouw bij De Wereld Draait door?
Die avond zat ik DWDD te kijken met een half oog ik was namelijk een enorm goed boek aan het lezen. Maar toen Jan Terlouw begon keek ik toch even op van mijn boek. En na een paar zinnen legde ik zelfs mijn boek weg. Zijn pleidooi heeft enorme indruk op mij gemaakt en de vinger op een hoop zere plekken gelegd.

Een paar weken later was ik enorm blij en verrast toen ik het boek Het touwtje uit de brievenbus & Katoren revisited gewonnen had.
Vandaag wil ik dan ook graag met jullie mijn leeservaring van Het trouwtje uit de brienvenbus & Katoren revisited met jullie delen.

img_2501

Titel: Het touwtje uit de brievenbus & Katoren revisited
Auteur: Jan Terlouw
Verschenen:  december 2016
Pagina’s: 64
Uitgever: Lemniscaat

 

Koop bij bol.com

 

Dit boek is een klein eenvoudig boekje. Heelrijk om zo even mee te pakken en even tussendoor te lezen. En dat is eigelijk ook precies de kracht van dit boekje. Je pakt het mee en leest het even maar het laat een onvergetelijke indruk achter in je leven.

Het boek begint met het pleidooi dat Jan Terlouw hield bij de wereld draait door. En ik moet eerlijk zeggen dat het nu zwart op wit op papier zeker zo veel indruk maakte als op tv. Nu heb je de tijd om elk woord goed tot je door te laten dringen en de boodschap nog beter binnen te laten komen.

Persoonlijk sprak alles in zijn pleidooi me aan. Ik werk voor een bedrijf wat veel bezig is met een beter milieu te creëren voor de hele wereld en ik ben me er ook op en top van bewust dat het touwtje dat ik vroeger nog gekend heb ik nu nooit mee zie hangen. Hierdoor wilde ik dan ook echt dit boek op de planken hebben staan om het pleidooi er altijd in een prachtig boek formaat op te hebben staan.

 

En dan deel twee. Katoren Revisited.
Ik weet nog dat ik in groep 4 voorgelezen werd uit dit boek. Mijn leraar van toen vond dat we allemaal dit boek moesten kennen. Dat ik me dit nog kan herinneren wil eigenlijk al zeggen hoe veel indruk het heeft gemaakt. Het enige nadeel is dat ik me niet meer goed kan herinneren hoe dat het boek ging. Maar gelukkig heb ik ook De koning van Katoren gewonnen samen met dit boek. Binnenkort kan ik hem dus herlezen en mijn ervaring weer met jullie delen.

Maar dan nu terug naar dit tweede deel van het boek. Jan Terlouw blikt aan de hand van dit verhaal terug op vroeger en nu. En dit doet hij niet zomaar, hij weet continu precies de vinger op de zere plek te leggen. Dat wat ik in mijn onderbuik wel voelde weet hij precies te verwoorden.
Zo bespreekt hij politieke onderwerpen maar ook over hoe wij met onze kinderen omgaan en hoe we allemaal aan het veranderen zijn. Maar ook punten waar we ons tegenwoordig allemaal schuldig aan maken zonder er überhaupt bij stil te staan. En dan nog het klimaat, iets waar veel beroemde mensen ons de laatste tijd van bewust proberen te maken. Terlouw legt het in dit boek allemaal heel simpel en behapbaar uit waardoor het voor iedereen begrijpbaar wordt.

Het is bijzonder dat een verhaal dat al zo oud is nu nog zo actueel is. Hadden we niet allemaal gehoopt dat het in de ‘echte’ wereld nu veel beter zou zijn. Maar helaas zijn de problemen alleen maar verschoven en zijn ze nu net iets anders. Terlouw weet dat aan de hand van waarom hij toen het verhaal zo geschreven heeft precies te vertalen naar het nu. En laat zo zien dat de pijnpunten er nog altijd zijn.

 

En dan tot slot excuses voor deze mega lange recensie. Het is een stuk langer dan jullie gewent zijn maar ik wil jullie hiermee laten zien dat je dit boek moet lezen en op de planken moet hebben staan. Zo kunnen we samen bewustheid creëren en de wereld hopelijk tot een mooiere plek maken.

“Dit boek moet je in de kast hebben staan en regelmatig lezen.”

SterSterSterSterSter

Ga jij dit boek binnenkort lezen?

Liefs, Marjolein

One thought on “Recensie: Het touwtje uit de brievenbus & Katoren revisited

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *