Recensie: Kolletje en Dirk Herfstbeesten

Lieve lezers ,

De herfst is nog warm maar de bomen laten al zien dat het herfst is. Afgelopen weekend kwam er dan ook al het eerste echte herfst boekje binnen. Maandag ben ik dan ook met de kindjes begonnen met lezen in dit boekje en inmiddels hebben we hem al uit.
Daarom is het vandaag tijd om jullie meer te vertellen over dit boekje.

Titel: Kolletje & Dirk – Herfstbeesten
Auteur: Pieter Feller & Natascha Stenvert
Verschenen:  September 2016
Pagina’s: 64
Uitgever: L.s.
Leeftijd: vanaf 2 jaar

  Koop bij bol.com

Herfstbeesten is het vierde en laatste deel in de seizoenenserie over Kolletje & Dirk van Pieter Feller en Natascha Stenvert.
Na Taart met zomerkoninkjes en Koning Winter valt in het water en Lentekriebels is er nu het boek over de herfst. Daarin beleven Kolletje (‘het meisje met de toversokken’) en haar vriendje Dirk allerlei herfstavonturen. Heerlijke voorleesverhalen voor kleuters, voor op school en thuis. Met vrolijke full colour illustraties. De delen zijn los van elkaar te lezen.

Laten we beginnen bij het begin. Het is een goed stevig kinderboekje met een handzaam formaat. Hierdoor kunnen de kindjes zelf het nog eens gemakkelijk inkijken maar leest het ook zeer gemakkelijk voor. De pagina’s zijn van dik stevig glanzen papier. Hierdoor hoef je niet heel bang te zijn dat ze het scheuren of dat er heel veel vieze vingers op komen.

Dit boekje is gekoppeld aan het seizoen herfst. Alles wat je dit seizoen gaat tegen komen staat er in. Het leuke van dit boekje is ook nog eens dat het niet de hele tijd door gaat over hetzelfde soort onderwerpen maar het lekker veel wissel.

IMG_0344

Het boekje is opgedeeld in meerdere korte verhaaltjes. Ik had persoonlijk het gevoel dat de verhaaltjes iets korter waren dan in het zomer deel. Ook zijn natuurlijk de kinderen waarmee ik deze keer het boekje heb gelezen weer iets ouder (3,5 en bijna 4) waardoor de concentratie langer bleef.
Door de korte verhaaltjes blijft de aandacht er makkelijk bij en zit je ook niet heel erg lang te lezen. Gewoon een gezellig tussendoor een verhaaltje. Of als je natuurlijk zelf kinderen hebt voor het slapen gaan. Daarvoor is dit boekje ideaal.

IMG_0359Extra leuk nog eens. In het begin van het boekje gaan ze kastanjes en eikeltjes zoeken. En laten wij dat nu net van te voren gedaan hebben. Tijdens onze wandeling buiten kwamen we namelijk heel heel heel veel kastanjes tegen. We hebben dus de lege zakken van het brood (eendjes voeren) goed gevuld met kastanjes en die zware zakken mee naar huis genomen. Nu de kindjes zagen dat je er mee kon knutselen moest dat natuurlijk ook gedaan worden.
En zoals je kunt zien is dat de dag er na heel erg goed gelukt!

Ik moet wel de kanttekening maken dat ik bij het voorlezen het verhaal hier en daar wat vereenvoudigd heb. Het boekje word aangeprezen als vanaf 2 jaar maar ik zou de grens toch echt willen ophogen naar vanaf 4 jaar. De verhaaltjes zijn op die leeftijd voor de kinderen wat meer herkenbaar en daardoor ook wat leuker en beter begrijpbaar.
Echter neemt dat niet weg dat met her en der wat kleine aanpassingen in het verhaal ze het boekje geweldig vonden. Want de kleurtjes en tekeningen zijn moor Kolletje is enorm grappig voor de kinderen. En de verhaaltjes zijn niet te lang.

IMG_0347

Over het algemeen waren de kindjes heel erg enthousiast tijdens het lezen van dit boek. Het ene verhaaltje was natuurlijk leuke dan het andere maar dat had in dit  geval heel erg te maken met de belevingswereld en de leeftijd van de kindjes.

Ik zelf ben heel blij dat er weer een boekje is met het thema herfst. Want die staan er naar mijn mening echt te weinig is de kast.

IMG_0348

Ik wil nogmaals graag benadrukken hoe prachtig dit boekje er uit ziet met al zijn herfst kleurtjes en tekeningen.

Kolletje en Drik Herfstbeesten is echt een aanwinst om in de kast te hebben staan en zal dit seizoen nog vaak herlezen worden.

SterSterSterSterSter leeg

Vinden jullie dat er meer herfst boekjes op de markt zouden moeten komen?

Liefs, Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *