Recensie: Niet te filmen – Sophie Kinsella

Lieve lezers,

We kennen allemaal wel het boek/de film Confessions of a Shopaholic van Sophie Kinsella.
Nu heeft Sophie Kinsella haar eerst YA boek geschreven. Niet te filmen! Namens uitgeverij Moon mocht ik dit boek voor jullie lezen.

Titel: Niet te filmen
Auteur: Sophie Kinsella
Verschenen:  Juli 2015
Pagina’s: 280
Uitgever: MoonSchermafbeelding 2015-07-25 om 18.21.33Koop bij bol.com
Een angststoornis maakt het dagelijks leven van de veertienjarige Audrey behoorlijk lastig. Ze heeft baat bij de gesprekken met haar psycholoog, maar ze komt pas echt tot bloei wanneer ze Linus ontmoet, een teamgenoot van haar oudere broer. Linus snapt haar. Audrey kan met hem over haar angsten praten zoals ze dat nog nooit met iemand anders heeft kunnen doen.

Er is iets gebeurd met Audrey, maar wat weten we nog niet. Audrey wil met niemand praten komt het huis niet uit en draagt altijd haar zonnebril. Er iets iets gebeurd op school maar Audrey geeft nog niet prijs wat. Dan komt Linus in haar leven. Hij breekt haar probleem stukje voor beetje af. Dit samen met de hulp van Audrey haar psycholoog.
Ook Audrey haar thuissituatie is niet zoals elk huishouden.. Maar wat is er nu eigenlijk gebeurd met Audrey…

Toen heb boek op de mat viel was ik heel erg benieuwd naar dit boek. De overstap van Chicklit naar YA leek me niet heel erg voor de hand liggend als je heel succesvol bent in de YA.
De kaft is mooi vormgegeven. Ik heb heen ongecorrigeerd recensie-exemplaar. Maar in mijn boek was het lettertype heel fijn en de papier kwaliteit goed.

Audrey neemt je mee in het verhaal alsof ze het echt tegen jou verteld. Je krijgt inzicht in haar hoofd wat ze denk en soms spreekt ze je als lezer zelfs direct aan. Ook kijk je mee in het leven van Audrey zoals je normaal gewent bent in een boek.
Audrey maakt je hierdoor erg nieuwsgierig maar laat je erg erg lang in het duister. Telkens onthult ze beetjes van wat er nu eigenlijk aan de hand is met haar. Zo word het je stapje voor stapje meer duidelijk.

Sophie Kinsella heeft al haar personages ijzersterk neer gezet. De een met wat meer diepgang dan de ander maar stuk voor stuk zijn ze belangrijk en waardevol voor het verhaal. Op een mooie en bijzondere manier worden dagelijkse puber situaties omschreven. Echter zit er bij Audrey een donkerder randje aan, dit maakt het overigens niet zwaar beladen. Het zijn problemen waarvan ik vermoed dat er steeds meer jonge meiden last van hebben. Het boek wind geen doekjes om de feiten maar maakt het ook niet extreem zwaar. Ik denk dat menig puber hier een wijze les uit kan halen.

Tijdens dit boek heb ik een aantal keer hardop gelachen. Soms kreeg ik echt de kriebels van het boek van de emoties. Maar ook ben ik zelf een beetje verontwaardigd geweest. Soms werd je als lezer kei hard aangesproken terwijl ik echt niet zo dacht. Dan is het toch een beetje vreemd om aangesproken te worden in het verhaal. Zeker als je er echt helemaal in zit. Het trok mij iets uit het verhaal.

Al met al is Niet te filmen toch echt een super goed YA boek. Het heeft de nodige belangrijke punten maar niet extreem veel diepgang.

SterSterSterSterSter leeg

Willen jullie dit boek lezen? 

Liefs, Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *