Recensie: Relaxen – De mindfulness essentials

Lieve lezers,

De laatste tijd ben ik me wat meer aan het verdiepen in boeken om het leven en de geest wat gemakkelijker te maken/ te stimuleren.
Namens uitgeverij BBNC mocht ik Relaxen van Thich Nhat Hanh gaan lezen. Daarom vandaag mijn recensie over dit handige kleine boekje.

Titel: Relaxen
Auteur: Thich Nhat Hanh
Verschenen: Mei  2016
Pagina’s: 112
Uitgever: Uitgeverij BBNC

  Koop bij bol.com

Relaxen is het vijfde deel in onze bijzondere Mindfulness Essentials, een serie praktische mindfulnessgidsen van de grote zenmeester Thich Nhat Hanh. Eerder deed hij uit de doeken hoe je mindfulness in alle aspecten van je leven kunt toepassen in Eten, Zitten, Beminnen en Lopen. De serie is zowel geschikt voor beginnende als gevorderde mindfulness beoefenaars. Relaxen laat zien hoe belangrijk het is om regelmatig de hectiek en routine van alledag te onderbreken, mindful te rusten en jezelf op te laden. Thich Nhat Hanh zegt dat als we relaxen we ‘kalm als water worden en we de realiteit reflecteren zoals die is. Als we niet kalm zijn, wordt onze weerspiegeling verstoord. Wanneer deze weerspiegeling verstoord wordt door onze eigen geest, is het niet de realiteit die we weerspiegelen en veroorzaakt dit veel lijden’. Relaxen bevat meditaties – op het gebied van gezondheid, losmaken van non-stop denken, onplezierige geluiden ombuigen, eenzaamheid, vrede zijn, en meer – die je kunt doen om de voordelen van ontspanning te bereiken waar je ook bent.

IMG_7591

Het eerste wat aan die boek opvalt is het mooie kleine formaat. Hij is niet te groot maar ook zeker niet te klein. Iets groter dan een pocket boek. Hierdoor ligt het boek heerlijk in de hand en is het ook nog eens zeer gemakkelijk mee te nemen.
De cover is heerlijk rustgevend blauw (iets minder fel dan op de foto hierboven) en straalt rust uit. Samen met de groene en roze elementen zorgt het ook voor een bepaalde frisheid en vrolijkheid.
Het papier in het boek is lekker stevig en dik waardoor het lekker bladert. Ook de binding van dit boek is enorm sterk. Om mooie foto’s te maken heb ik namelijk de rug behoorlijk wat te voortduren gegeven. Ook al ben ik doods bang voor vouwen in de rug. Maar gelukkig bleef de rug perfect netjes.

FullSizeRender

Het boek is ingedeeld in meerdere hoofdstukken en onderwerpen. Zo word er besproken hoe je nu eigenlijk het beste kunt ontspannen. Maar ook woorden de misverstanden aangekaart. Mensen denken namelijk vaak dat het veel moeilijker is dan het hoeft te zijn. Vanuit dat oogpunt ga je door naar wat mindfulness nu eigenlijk is en hoe je het kan toepassen.

Het boek is voornamelijk gevuld met kleine stukjes tekst en mooie afbeeldingen en tekeningen. Hierdoor blijft het rustig en geen flinke kluif om doorheen te ploegen. Eigenlijk zorgt lezen van dit boek al voor een bepaalde rust. Doordat het zo overzichtelijk is is het ook nog eens heel gemakkelijk om terug te pakken.

IMG_7595

Wat ik persoonlijk fijn maar misschien ook een beetje eng vond was de herkenbaarheid van het boek. Ik dacht soms echt “hoe kan dit boek weten dat ik me precies zo voel op zulke momenten”. Natuurlijk is dit omdat het typische fouten zijn die iedereen verkeerd doen. Echter wordt het hierdoor heel herkenbaar en persoonlijk. Hierdoor klinkt de oplossing ook veel geschikter en gepaster.

Daar waar veel relax boeken je eigelijk een beetje bewegen om de rust op te zoeken biedt dit boek je rust in je eigen omgeving. Of dat nu in een drukke stad is of op een boerderij. Dit boek leert je de omgeving te accepteren en deze juist te gebruiken om te ontspannen. Zo staan er zelf tips in om te kunnen slapen zonder je te ergeren aan het snurken van je partner.

IMG_7597

Eigenlijk is dit boek zo simpel en voor de hand liggent dat het ook echt werkt. Het zijn namelijk allemaal punten die we allemaal doen maar die we eigenlijk niet door hebben. Door dit boek word je er op gewezen en kan je gelijk aanpassingen gaan doen in je houding/gedrag.
Eigenlijk leert dit boek je dat het probleem bij jezelf ligt. Maar dat je zelf ook de oplossing bent.

Dit boek is simpel in zijn eenvoud en daardoor briljant. 

SterSterSterSterSter half

 

Hebben jullie wel eens boeken over Mindfullness gelezen?

Liefs, Marjolein

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *