Recensie: Voor Jou – Jojo Moyes

Lieve lezers,

Mijn lievelingsboek (in het genre roman) is Voor Jou van Jojo Moyes, iets wat zoals jullie weten ik niet onder stoelen of banken steek. Maar dit boek heb ik gelezen voordat ik deze blog begon. Nu is er eindelijk een film en ook een film-editie. De ideale gelegenheid om het boek nog een keer te lezen.

Titel: Voor Jou
Auteur: Jojo Moyes
Verschenen: juni 2016 (filmeditie)
Pagina’s: 432
Uitgever: De Fontein

  Koop bij bol.com

Louisa en Will zijn absolute tegenpolen. Als Lou wordt aangenomen om voor Will te zorgen, die sinds een ongeluk in een rolstoel zit, botsen hun karakters ook onmiddellijk. Maar als ze ontdekt wat hij voor ogen heeft, besluit ze alles op alles te zetten om hem van gedachten te doen veranderen. Alleen, hoe overtuig je iemand dat er nog zo veel avonturen te beleven zijn, als je zelf de wereld niet durft te ontdekken? 

Deze recensie vind ik echt heel heel erg moeilijk. Waarom? Omdat je over je lievelingsboek nooit genoeg kunt zeggen. Ik wil degene die het nog niet gelezen hebben overtuigen dat je dit boek moet lezen. Ook wil ik niemand laten afknappen op deze recensie. Daarom heeft het ook zo lang geduurd voor ik een recensie heb geschreven over dit boek. Maar hier is hij dan.

Ik weet nog dat ik dit boek in de winkel zag liggen. Om de een of andere reden trok het mijn aandacht. Misschien door de kleurensetting op de cover of iets anders. Ik weet het niet, wel weet ik dat ik het boek in eerste instantie had laten liggen. Dit omdat hij erg aan de prijs was en ik genoeg boeken had. Echter kreeg ik toen op vrijdag avond een leuke vergoeding van iemand en ben ik gelijk op de fiets gesprongen om het boek te gaan halen. Om de een of andere reden kon ik dit boek niet los laten. Zodra ik het gekocht had was ik dol gelukkig en fietste ik naar huis. Daar sloot ik mezelf op in mijn kamer en wilde ik gaan lezen. Echter op dat moment stapte mijn vader binnen en ook hij maakte een opmerking over het boek/de cover. Wat precies dat weet ik niet meer.
Toen was het tijd om eindelijk te gaan beginnen in dit boek..

Vanaf de eerste pagina werd ik er in gezogen. Ik weet nog dat het diep in de nacht was toen ik het boek weg moest leggen omdat ik de volgende ochtend moest gaan werken. Zodra ik klaar was met werken racete ik naar huis om verder te gaan lezen.
Louisa deed iets met me, ze had iets herkenbaars maar was toch ook heel anders dan ik. Haar leven was klein en ze wilde veel meer. Echter was ze nog bezig met het uitbouwen van haar leven. Echter wilde de baantjes niet mee zitten en kwam ze zo bij Will terecht.

IMG_7987Jojo Moyes haar schrijfstijl was zo heerlijk dat vanaf de eerste pagina’s in dit boek ik wist dat zij een van mijn lievelings auteurs zou worden. En zo is dat ook gegaan. Ze heeft alle personages zo krachtig en met zo veel werkelijke en herkenbare emoties weg gezet dat dit boek je blijft grijpen. Het is geen thriller met spanning maar toch zit er een spanningsboog in die zo hoog is dat je moet blijven lezen. Je voelt je zo persoonlijk betrokken bij de personage’s dat je het boek gewoon niet weg kan leggen.  Ook de nodige dosis humor zit in dit boek waardoor zeer pijnlijke situaties verzacht worden zodat je met een lach en een traan zit te lezen

Dit is dan ook waar ik verliefd werd op het boek. De innerlijke gevechten van mensen, de frustratie die je mee voelt, de liefde die je hart laat smelten. Ik heb er niet genoeg woorden voor.

Louisa ontmoet in dit boek bijzondere mensen waarbij ze zichzelf moet ontpoppen tot een prachtige vrouw. Dit proces is herkenbaar hilarisch en soms ook heel erg pijnlijk. Jojo Moyes heeft dit op een humoristische, gevoelige maar vooral prachtige wijze weten vast te leggen.
Elk personage is uniek en heeft zijn eigen redenen om iets te vinden en te doen. Dit zorgt ervoor dat dit boek een enorm grote diepere laag heeft.

In dit boek word je ook verscheurd door de keuzes, omdat Jojo je zo laat meeleven met iedereen begrijp je alle kanten en wil je voor alle kanten het beste. Maar wat is het beste als dat voor iedereen iets anders is?
Ook laat ze je zien hoe het leven kan veranderen door één gebeurtenis en hoe wegen elkaar kunnen kruisen die elkaar voorheen nooit gekruist zouden hebben.
Dit zorgt er dan ook voor dat je op het einde een behoorlijke doos tissues nodig hebt om je tranen te drogen.

” Voor jou is alles wat je zoekt in een boek. Een prachtig verhaal met een bijzondere boodschap die je blik op de wereld doet veranderen. “

Het enige wat mij nog rest is jullie vragen dit verhaal te lezen. Het is zo bijzonder en zo mooi dat je dit boek niet mag missen in je leven.

SterSterSterSterSter

 

Heb jij dit boek al gelezen? 

Liefs, Marjolein

3 thoughts on “Recensie: Voor Jou – Jojo Moyes

  1. Ik ben nu bezig in de niet-filmeditie… Ik houd er eigenlijk niet zo van als ik door covers of films al ‘weet’ hoe ik de personages voor moet stellen: daar wil ik me liever zelf een voorstelling bij maken. Maar in dit geval bederft het de pret niet: het is idd een geweldig boek.

    1. Dat ben ik helemaal met je eens. Gelukkig heb ik de aller eerste Nederlandse druk van dit boek gelezen dus ik had gelukkig nog mijn eigen voorstellingen. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *