Stiefzus – Jennifer Donnelly

Lieve lezers,

Een aantal weken regeleden vroeg uitgeverij de Fontein of ik het boek Stiefzus van Jennifer Donnelly wilde lezen. Natuurlijk wilde ik dit enorm graag want dit is de auteur die veel sprookjes / Disney hervertellingen doet. Ik was dan ook heel erg benieuwd naar wat ze van Stiefzus gemaakt heeft.

Titel: Stiefzus
Auteur:
Jennifer Donnelly
Verschenen:  17 maart 2020
Pagina’s: 400
Uitgever:
De Fontein

De verbitterde Isabelle heeft alles gedaan om in het glazen muiltje te passen, maar de prins is met haar knappe stiefzus getrouwd. Nu krijgt ze één kans om haar lot te veranderen… Zal het haar lukken? Stiefzus is een weergaloze en prachtige hervertelling van Assepoester. Bestsellerauteur Jennifer Donnelly zet in deze fantasy vol girlpower het beroemde sprookje op zijn kop. Voor jongeren vanaf 13 jaar en liefhebbers van youngadultboeken. Isabelle zou dolgelukkig moeten zijn: ze staat op het punt met de knappe prins te trouwen. Alleen is Isabelle niet het lieve meisje met het glazen muiltje op wie de prins verliefd werd. Ze is de lelijke stiefzus die haar tenen verbrijzelde om in Assepoesters schoentje te passen.
Isabelle heeft geprobeerd om mooi en lief te zijn, maar dat maakte haar juist gemeen, jaloers en leeg. Nu krijgt ze één kans om haar lot te veranderen en te bewijzen wat stiefzussen altijd al wisten: echte schoonheid zit vanbinnen.

First things first. Dit boek heeft een prachtige cover en de ‘glasscherven liggen op het boek zowel aan de voorkant, achterkant als de rug. Het lettertype is heel fijn en daardoor leest het heerlijk weg.

Het eerste wat me direct opviel in het boek is dat het originele sprookje in ere is gehouden. Veel mensen kennen alleen de Disney versie maar het originele verhaal is iets minder rooskleurig. Ik was dan ook heel blij om te lezen dat vanuit dit oogpunt het verhaal zich ging ontwikkelen.

In het boek kijken we vooral mee met Isabelle. Want waarom is deze stiefzus eigenlijk zo gemeen geworden. Je krijgt een bijzondere inkijk in haar leven en ziet al snel dat niet alles is wat het lijkt, dat alles een reden heeft. Maar vooral dat je nooit je eigen hart kwijt moet raken. Dit alles met heerlijke dosis magie en fantasie in zoals bij een sprookje past.

Ook lees je het boek vanuit drie verschillende oogpunten. Dat van Isabelle die samen met de ander stiefzus en haar moeder probeert verder te leven nu Assepoester (Ella) weg is. Maar ook dat van Lot (Jep, “het lot”) en dat van Markies. Markies is vastberaden om Isabella haar lot te veranderen en Lot wil natuurlijk graag dat de weg zie ze voor Isabella heeft uitgestippeld zo zijn verloop zal hebben. Echter mogen ze beiden Isabella nergens toe dwingen. Echter door besluiten uit het verleden van Markies tikt de klok en dreigt er een groot gevaar.

Het boek neemt je mee lang een bijzonder verhaal met vooral veel verdriet, liefde maar vooral een bijzonder sterke wil. Een avontuur waardoor je blijft lezen en je gewoon moet weten hoe het af gaat lopen.

Het boek heeft een enorm indrukwekkende tweede laag. Je ziet vooral dat elke kleine actie grote gevolgen kan hebben en meerdere mensenlevens kan beïnvloeden. Je ziet dat het gedrag dat mensen vertonen niet altijd past bij hoe ze diep van binnen eigenlijk zijn.

Ergens was ik een beetje huiverig over het verhaal. Als echte Disneyfan/Sprookjes fan was ineen beetje bang dat de lieve Assepoester anders weg gezet zou worden omdat dit verhaal natuurlijk draait om de Stiefzussen. Echter ben ik door dit verhaal alleen nog maar meer van Assepoester gaan houden.

Ik heb een prachtig avontuur gelezen vol met hoop, moed, heldhaftigheid en liefde.

 

” Stiefzus is het boek dat je sinds het zien van Assepoester altijd hebt willen lezen. ”

En extra leuk, mijn quote van deze recensie staat op het boek!

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *