Vijf stappen van jou – Rachael Lippincott

Lieve lezers,

Een aantal weken geleden kreeg ik aangeboden om het boek vijf stappen van jou te lezen. Volmondig zei ik ja omdat dit boek over taaislijmziekte gaat. Iemand in mijn kennissenkring heeft dit ook en dit boek leek me de ultieme kans om hier meer over te weet te komen in de vorm van een boek.

Ook komt de film bij dit boek woensdag uit en mag ik naar de première. Ik moet voor de film natuurlijk het boek lezen.

Titel: Vijf stappen van jou (Five feet appart)
Auteur: 
Rachael Lippincott
Verschenen:  Mei 2019
Pagina’s: 232
Uitgever:
 Volt

Stella Grant houdt ervan om controle te hebben. Om haar taaislijmziekte te beheersen en de mogelijkheid van longtransplantatie te behouden, moet Stella zes stappen afstand houden met alles en iedereen. Het enige waar Will Newman controle over wil hebben, is het verlaten van het ziekenhuis. Binnenkort wordt hij achttien en kan hij alle apparaten loskoppelen en de wereld zien.
Will is precies waar Stella van weg moet blijven. Als hij alleen al op haar ademt, zou ze haar plek op de transplantatielijst kwijt kunnen raken. Een van hen zou zelfs kunnen sterven. Afstand: zes stappen. Geen uitzonderingen. Maar plotseling voelt zes stappen niet aan als veiligheid. Het voelt als een straf. 
Wat als ze een klein stukje van de ruimte konden stelen die hun kapotte longen van hen hebben gestolen? Zou vijf stappen uit elkaar echt zo gevaarlijk zijn als het ervoor zorgt dat hun hart stopt met breken?

Koop bij bol.com

We beginnen bij het begin. De cover van het boek vind ik echt waanzinnig. In eerste instantie mag ik niet dat het longen waren maar zodra ik 1 ding in het boek las wist ik hoe veel deze cover eigenlijk betekend. En dat vond ik oprecht heel ontroerend. Het lettertype is fijn en leest lekker snel. Het boek is ingedeeld in veel relatief korte hoofdstukken vanuit de kant van Stella en Will. Zoals jullie weten ben ik daar dol op.

Dan nu het boek. Ik kan jullie vertellen dat ik op een doordeweekse dat tot veel te laat in dit boek heb liggen lezen. En een dikke dikke ugly cry had. Ik moest op 1 punt zelfs even stoppen om bij te komen. Om heel eerlijk te zijn weet ik niet waarom dit punt me zo triggerde want ik denk dat de meeste de cry hebben gehad op een later moment in het boek. ((Heb je het boek gelezen en wil je weten welk stuk stuur me gerust een berichtje #allthefeels ))

Het boek heeft een behoorlijke diepe lading. Veel dingen die je aan het denken zet en heel veel dingen waardoor je anders gaat kijken naar momenten in het leven. Maar het laat je ook stilstaan bij hoe anders het leven kan zijn.

Verder moet je er wel vanuit gaan dat dit boek in de categorie Young Adult valt en het zeer toegankelijk is voor de beginnende YA lezer. Ergens vond ik het ook veel weg hebben van het “the fault in our stars” gevoel. Ik denk dat door deze dingen het boek voor sommige zal tegenvallen.

Echter vond ik alle personages geweldig en heb ik echt genoten van dit boek. Ik merkte dat ik elke keer aan het denken was wanneer ik weer verder kon lezen en meer kon weten. Maar elke keer belande ik ook weer met tranen in mijn ogen.

Ook denk ik dat dit boek een beeld heeft in de wereld van een ziekte die voor veel mensen vreemd is. Al denk ik dat de manier waarop het in het boek besproken word niet de manier is waarop iedere CF patiënt het mee maakt. Maar dat neemt niet weg dat het geweldig is dat door middel van dit boek er meer bekendheid komt voor deze gemene ziekte.

Vijf stappen van jou geeft een inkijk in een wereld die je enorm veel pijn doet en binnenkomt als een baksteen.

Liefs, Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *