Stacking The Shelves week 23 – 2016

Lieve lezers,

Nieuwe week nieuwe Stacking The Shelves. Gelukkkig gaat het langzaam aan wat beter met mijn hooikoorts en heb ik weer een vakantie in de toekomst staan. Tijd dus om weer te gaan genieten van heerlijke boeken. Gelukkig mocht ik ook deze week mijn collectie weer aanvullen met een aantal nieuwe boeken.

IMG_7899

Het eiland van Opa 
Het eiland van opa is prachtig en troostrijk boek en toont aan dat de mensen van wie we houden altijd bij ons in de buurt blijven – ook al zijn ze ver, ver weg.

Van het vorige boek De kleine Walvis heb ik enorm genoten. Daarom ben ik nu al heel benieuwd hoe de kinderen op dit boek gaan reageren. Ik vind het in elk geval weer een topper.

Runa
Der Deutsche Lesepreis 2015, beste historische romans. Genomineerd voor de Friedrich-Glauser-Preis 2016. Indrukwekkend debuut over de duistere en schokkende geschiedenis van de psychiatrie. Het Hôpital de la Salpêtrière kwam als psychiatrisch ziekenhuis in de tweede helft van de 19e eeuw tot grote bloei en werd hét Europese centrum voor onderzoek naar hysterie en dissociatieve aandoeningen. Vele inmiddels bekende namen waren werkzaam of studeerden aan het Salpêtrière, waaronder Georges Gilles de la Tourette en Sigmund Freud. Vera Buck beschrijft in deze aangrijpende thriller beeldend en authentiek de duistere beginjaren van de psychiatrie. Afschuwelijk en afstotelijk, maar tegelijkertijd fascinerend. Parijs 1884. Op de neurologische afdeling van de enorme Salpêtrière-kliniek voert dokter Charcot experimenten uit op hysterische patiënten. Van overal in Europa reizen mensen naar zijn macabere voorstellingen, waar de zenuwarts als een soort tovenaar zijn vrouwelijke patiënten laat dansen. Maar dan wordt op een dag Runa bij de kliniek afgeleverd: een jong meisje dat niet vatbaar lijkt voor alle bekende behandelmethodes. De artsen dompelen haar in ijsbaden en binden haar dagenlang vast op bed, maar niets lijkt het diep verwarde meisje te kunnen helpen. Jori Hell, een Zwitserse student geneeskunde, ruikt een mogelijkheid om te promoveren en stelt iets voor aan dr. Charcot wat tot dat moment als ondenkbaar gold. Als eerste arts wil hij de waanzin rechtstreeks uit de hersenen van Runa snijden, met alle risico’s van dien. Als er door heel Parijs onheilspellende boodschappen opduiken en kort daarna lijken gevonden worden van mensen die op schokkende wijze om het leven gebracht zijn, stelt de politie een onderzoek in. Naarmate het onderzoek vordert en de dag van de experimentele operatie dichterbij komt, rijst het vermoeden dat Runa veel meer is dan alleen een meisje met een getroebleerd verleden.

Dit boek is echt een enorme dikke pil (en een hardcover ook al staat er bij bol paperback). Ik heb dit boek zomaar op de mat gekregen maar ben nu al heel erg benieuwd hier naar.

Verlamd 
Jespers vader is politieagent op het eiland Terschelling. Jaren geleden, toen hij nog rechercheur in Amsterdam was, heeft hij een dader van een roofoverval achter de tralies gekregen. De tweede dader is op de plaats van de misdaad doodgeschoten door de politie. Jesper ontdekt nu dat er nog een derde crimineel bij betrokken was. En die wil wraak nemen op zijn vader door de zus of broer van Jesper iets aan te doen. Jesper is, zo krijgt hij te horen, de enige die dat kan voorkomen. Tenminste, als de jongen de identiteit van de mysterieuze misdadiger, die af en toe in zijn buurt opduikt, snel achterhaalt. Kan Jesper degene die zijn gezin bedreigt op tijd ontmaskeren?

Dit boek is weer eens een boek voor de onderkant van de YA doelgroep. Ik ben heel erg benieuwd.

Een leven met Formule 1 
In 1991 werd Olav Mol als verslaggever voor de leeuwen geworpen om de Grand Prix Formule 1 van Monaco te verslaan. Vijfentwintig jaar later is hij nog steeds dé verslaggever van Formule 1 op de Nederlandse televisie. In dit boek vertelt hij hoe hij in de Formule 1 verzeild raakte, wat hij zag en hoe zijn privéleven parallel met de races is verlopen. De beroemdste coureurs, de mooiste races, en de meest tragische ongevallen passeren de revue. We lezen over de entree van Jos Verstappen in het team van Michael Schumacher, de dood van Ayrton Senna en de spectaculaire opkomst van Max Verstappen. Weinig Nederlanders zagen de sport zo lang zo intensief van zo dichtbij als Olav Mol.

Sinds een jaar of 3 ben ik een formule 1 fan zoals jullie vast al hebben gezien op Snapchat. Omdat een aantal mannen hier vroegen of ik dit boek wilde recenseren komt de recensie er bij deze aan.

 

Dit was hem weer voor deze week. Ik kan weer even vooruit.
Welk boek willen jullie graag lezen?

Liefs,
Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *