Als de nacht valt – Marieke Nijkamp

Lieve lezers,

Een tijdje geledene mailde uitgeverij Harper Collins of ik een unboxing wilde doen van hun nieuwste boek van Marieke Nijkamp. Hier kon ik natuurijk geen nee tegen zeggen. De unboxing hebben jullie waarschijnlijk al op Tiktok en/of Instagram gezien maar op de foto hieronder zie je nog even de inhoud van het pakket.

Natuurlijk vertel ik jullie vandaag ook graag meer over het boek.

Als de nacht valt

Titel: Als de nacht valt
Auteur: 
Marieke Nijkerk
Verschenen:  Januari 2022
Pagina’s: 336
Uitgever: 
Harper Collins

De jongeren die opgesloten zitten in een afgelegen jeugdinrichting met de ironische naam Hope voelen zich door iedereen in de steek gelaten. Als op een dag ineens alle bewakers verdwenen zijn, besluit een kleine groep van de gelegenheid gebruik te maken en de inrichting te ontvluchten. Maar al snel komen ze erachter dat ze geen kant op kunnen: er waart een levensgevaarlijk virus rond, en niemand mag zijn huis verlaten. Ze zitten als ratten in de val en zijn aan zichzelf en elkaar overgeleverd.
Terwijl de voorraden snel slinken en het virus ook Hope binnendringt, moeten de jongeren zien te overleven. Dat kan alleen als ze samenwerken, maar kunnen ze elkaar wel vertrouwen?

Het boek is een lekkere stevige hardback met een luxe uitvoering. Het lettertype is voor mij iets te klein waardoor het soms lastig lezen was maar het boek was wel opgedeeld in lekker veel hoofdstukken. Helaas was de rug niet zo sterk als ik hoopte dus deze is gebroken.

Ik wil eigenlijk starten met een kleine disclaimer, als je op dit moment nog emotioneel heel erg veel last hebt van de wereld waarin we nu leven kan je dit boek beter laten liggen. – Ik heb van meerdere mensen begrepen dat dit boek niet erg motiverend was voor hun Mental Health en zelf merkte ik ook dat ik hier niet optimaal van heb kunnen genieten.

Het verhaal zelf is echt goed, ik miste hier en daar was spanning in het boek maar dat kan ook komen omdat dit onderwerp ineens heel ‘gewoon is’. Dit neemt niet weg dat Marieke een aantal ijzersterke personages heeft weg gezet. Het boek is ook enorm filmisch geschreven waardoor ik me helemaal in kon leven. Ook leest het heerlijk omdat de taal gewoon klopt, het grote voordeel aan origineel Nederlands lezen. Het is een eerste druk dus er zaten nog een paar foutjes in maar deze waren niet heel storend.

Het begin van het boek vloog ik doorheen, het middenstuk vond ik even pittig en ik merkte dat ik het boek iets te makkelijk weg lag maar op het einde las het weer steeds sneller en had ik toch een behoorlijke brok in mijn keel.

Het grootste dilemma wat ik met dit boek had is dat het zich midden in een pandemie afspeelt. En zonder dat ik het eigenlijk zelf door had merkte ik bij dit boek dat ik toch een beetje ‘pandemie moe’ ben. Dit haalde eigenlijk de spanning uit het boek. Normaal zou ik bij een boek als dit de spanning de angst etc allemaal hebben gevoeld. Maar het was nu een beetje te veel ‘de werkelijkheid’. Het ging in dit boek niet over Corona natuurlijk maar dit virus leek er heel erg veel op het de situaties in het boek zijn situaties waar we nu al 2 jaar in leven. Hierdoor heb ik niet zo veel van het boek genoten als dat ik misschien 3 jaar geleden had gedaan of misschien over 3 jaar zou doen.

Dit alles neemt niet weg dat het een verhaal is over hoop en vriendschap. Je kan zelfs de ergste storm overwinnen.

Liefs, Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *