Het Donker – Emma Haughton

Lieve lezers,

Uitgeverij Ls. vroeg of ik een van hun nieuwe thrillers, namelijk het volwassenen debut van Emma Haughton al wilde lezen voor verschijning. Ik lees natuurlijk erg graag thrillers en deze klonk in mijn straatje (misschien zelfs iets te eng), hier kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen.

Ik mocht dan ook een exclusief recensie-exemplaar ontvangen die er anders uit ziet dan het boek dat vandaag is verschenen.

Het donker

Titel:  Het Donker
Auteur: Emma Haughton
Verschenen:  oktober 2021
Pagina’s: 368
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Het leven van spoedeisendehulparts Kate North staat op zijn kop door een persoonlijke tragedie. Wanneer ze de kans krijgt om aan de slag te gaan bij het VN-onderzoeksstation op Antarctica grijpt ze die zonder twijfel met beide handen aan. Op Antarctica zou niemand haar kennen – en niemand dus weten over haar tragische verleden. Eindelijk geen medelevende blikken en mensen die vragen hoe het met haar gaat. Maar terwijl het station in een totale winterduisternis gehuld wordt, begint Kate te vermoeden dat de dood van haar voorganger niet toevallig was. En hoe meer vragen ze stelt, hoe gevaarlijker het wordt voor iedereen…

Zoals je ziet is mijn exemplaar anders, donkerder en duisterder. Het is een zwart boek met ” Ben jij bang in het donker’. er op. Maar ook de ‘echte’ cover vind ik heel erg mooi. Het lettertype in mijn exemplaar was heel erg prettig dus ik hoop dat ze dit hebben behouden in het boek.

Het boek zelf is het type thriller waar ik van hou. Het zit vol raadsels en mysteries en het is een puzzel die je al lezend aan het maken bent. Ik was erg bang door bepaalde reviews op Goodreads dat het boek the veel horror zou zijn maar dat was gelukkig niet het geval. Was het boek eng, ja en nee, het is het type boek wat onder je huid kruipt zonder je echt bang te maken. Maar toen ik richting het einde van het boek een groot stuk na middernacht in het donker in bed las had ik toch een onrustigere nacht dan verwacht.

Het verhaal is letterlijk claustrofobisch, alle personages zitten namelijk met elkaar opgesloten in totale duisternis zonder een weg naar buiten. Men kan namelijk niet weg van Antarctica doordat ze er midden in de winter op zitten. Deze wetenschap zie je langzaam aan bij elk personage naar binnen glippen. Hierdoor krijg je een uniek kijkje in deze mensen hun leven en beetje bij beetje ontrafel je het verleden.
Elk personage heeft echt zijn eigen stem en leven. Over sommige krijg je meer te lezen dan over de andere maar stuk voor stuk heb je het gevoel dat je ze leert kennen.

De schrijfstijl en de vertaling zijn erg goed en heel erg prettig om te lezen. Zoals ik al zei weet Emma beetje voor beetje onder je huid te kruipen en sluipt zo de totale duisternis van Antarctica met je mee. Emma heeft erg goed onderzoek gedaan naar de fysieke en mentale gevolgen van dit leven op Antarctica en daardoor is het boek erg waarheidsgetrouw – en misschien nog wel een stukje enger.

Verassend vond ik ook dat tot het einde ik eigenlijk geen idee had wat er aan de hand was en wie de ‘bad guy’ was in het verhaal. Elke keer als ik een vermoeden had verdampte dat vermoeden iets later als sneeuw voor de zon. Op het einde vielen echter toch alle puzzelstukjes in een en kon ik mezelf letterlijk voor mijn hoofd slaan dat ik het niet door had.

Het donker is een ijskoude thriller die diep onder je huid gaat zitten.

Liefs, Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *