Lieve lezers,
Herrinner je je nog de post van een paar maanden geleden? Hierin schreef ik over een aantal punten die je van buitenaf niet zomaar te lezen krijgt. Dingen die er wel zijn maar die veel mensen geheim houden of niet vertellen.
Ik vond het dood eng om dit item toen te schrijven. Maar de reacties waren geweldig en positief. Daarom vandaag een vervolg op dit item vol transparantie.
Volgers zijn goud
Dit klinkt misschien een beetje vreemd. Maar het is wel waar. Wil je gezien worden door uitgevers en recensie-exemplaren ontvangen is niet alleen steen goede recensies schrijven de sleutel. Uitgevers houden jouw social media op de voet in de gaten.
Regelmatig komen er mailtjes om je bezoekersstatistieken door te geven. Aan de hand van deze statistieken bepalen uitgevers of het voor hun de moeite waard is om een boek naar jou op te sturen. Eigenlijk is dit ook wel logisch, want een boek opsturen is niet gratis en als niemand dan de recensie die jij er over schrijft leest is het eigenlijk verloren tijd en moeite voor de uitgever.
Daarom is het heel belangrijk dat lezers je bezoeken terugkeren en volgen/liken op social media. De uitgevers zien dit en handelen hier na.
Daarom: Als je een blog goed en leuk vind volg hem dan.
Lees-exemplaren
In het vorige item maakte ik al duidelijk dat je als blogger vaak boeken krijgt. Dit zijn “lees-exemplaren”. Op sommige boeken staat dit vermeld op andere niet. Echter is het een beetje blogger code om deze boeken niet door te verkopen. Het is namelijk niet de bedoeling dat jij een boek krijgt en er vervolgens via verkoop winst op maakt.
Veel uitgevers zijn helaas inmiddels genoodzaakt om toch een extra stempel op/in een boek te zetten omdat helaas toch heel veel bloggers deze boeken direct na ontvangst verkopen. Ook verkopen veel bloggers ze na het lezen als 2e hands boek. Strafbaar is het niet maar netjes is een heel nader verhaal.
Hoe herken je nu zo een boek? Meestal aan deze stempels:
Op andere boeken staat het duidelijk op de kaft gedrukt en kan je het niet missen. Wordt een boek als dit je te koop aangeboden sla het dat aub af.
Brochure
Jep, ik heb besloten een brochure te maken met wat ik allemaal voor uitgevers, auteurs en boekhandels kan betekenen. Inmiddels durf ik me een boekenblog expert te noemen. Ik weet wat er onder de lezers en in de doelgroepen afspeelt. Ik heb besloten dat uitgevers, auteurs en boekhandelaren mij voor deze kennis kunnen benaderen. In bijvoorbeeld een brainstorm sessie of het mee organiseren van een event. Veel dingen doe ik gratis of tegen reiskostenvergoeding andere dingen doe ik tegenover een kleine vergoeding. Nu moet je echter niet denken dat ik geld ga vragen voor recensies. Die blijven gratis en daarmee ook 100% eerlijk.
Zoals je leest zit er onder veel oppervlakkige dingen toch weer een nieuwe laag met interessante feitjes. Het gaat niet voor elke blogger even makkelijk en er zin veel dingen waar je op moet letten.
Over deze puntjes hier boven wil ik graag transparant zijn tegenover jullie en ze toch eens aan het daglicht brengen.
Heb jij nog meer punten waarover je iets mee wil weten? Laat het me weten in de comments.
Liefs, Marjolein
Ik vind dit soort stukjes altijd heel leerzaam! Het doorverkopen van recensie exemplaren is echt not done. Helaas gebeurt dat wel vaker ja!
Ik zou wel wat meer over proeflezer zijn horen, en dan “hoe wordt je proeflezer” want ik weet dat je dat vaker doet en nadat ik het een paar keer heb gedaan vind ik het ook wel tof!
Ik vind het echt leuk dat je zo van je hobby je beroep aan het maken bent! 😉
Dat mensen serieus die lees exemplaren proberen te verkopen kan echt niet..
Ga zo door Marjolein 🙂 xxx
Dank je wel lieverd 🙂
Mooi en duidelijk artikel! Ik loop al wel een paar jaar rond in de boekenblogwereld, maar ik probeer me aan de ene kant ook niet teveel mee laten slepen door ‘alles eromheen’. Ja het is heel leuk om heel groot te worden, het is heel leuk om allemaal boeken te krijgen en allemaal volgers te krijgen. Maar de grootste kick krijg ik toch van een goed stuk tekst dat ik heb geschreven.
Helemaal 100% mee eens. Mooi verwoord ook 🙂