Recensie: Het eiland van Opa

Lieve lezers,

Weet je nog hoe geweldig enthousiast de kinderen en ik waren over ‘De kleine Walvis‘ Nu is Benji Davies? Nu is deze auteur terug met een prachtig nieuw boek. De kindjes en ik konden natuurlijk niet wachten om ook dit boek samen te gaan lezen.

Titel: Het eiland van opa
Auteur: Benji Davies
Verschenen:  Juni 2016
Pagina’s: 32
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Leeftijd:  1 – 4 jaar

  Koop bij bol.com

Het eiland van opa is prachtig en troostrijk boek en toont aan dat de mensen van wie we houden altijd bij ons in de buurt blijven – ook al zijn ze ver, ver weg.

Sem wandelt door de tuin naar het huisje van zijn opa. Maar opa lijkt er niet te zijn? Als Sem op het punt staat om weg te gaan hoort hij opa hem roepen. Hij gaat naar de zolder met opa en daar vind hij een magische deur. Door deze deur gaan opa en Sem naar een prachtig eiland waar ze geweldige avonturen beleven. Maar dan moet Sem terug.. Zonder opa….

Het eerste dat opvalt aan dit boek is de prachtige look die het boek heeft. Het is een mooie grote brede hardcover met heldere vrolijke kleuren. De pagina’s zijn van dik en stevig papier waardoor ze niet alleen prachtig zijn maar ook nog eens kindvriendelijk.
De tekeningen zijn mooi en spreken goed tot de verbeelding. De kinderen zien gelijk wat er bedoeld wordt maar toch is alles zacht, speels en lief.

IMG_8025

Zoals altijd was het weer Jeeej!! Boekjes tijd. Vol enthousiasme sprongen de kinderen en ik op de bank om samen dit boekje te gaan lezen.
Door de lage hoeveelheid tekst is het voorlezen weer ideaal, de tekeningen vullen alles wat je wil weten in en daardoor is er genoeg te zien en te roepen.
Het verhaal was voor de kinderen ook een heel avontuur. Het ging Kijk Marjolein!! Ook was het een uitdaging om alle diertjes te vinden te herkennen en te tellen. Pagina na pagina waren de kinderen verwondert.

Alleen op het einde bleven de kinderen stil. Snapte ze het doel van het boekje? Het wordt namelijk niet overdreven duidelijk verteld. Maar toch snapte ze wel dan Sem opa niet meer kon zien, en dat opa op een mooie plek was.
Dit deed echter geen afbreuk aan het feit dat ze het boekje opnieuw wilde lezen en het avontuur van Opa en Sem nog een keer wilde lezen/zien/horen.

IMG_8026

Kort gezegd is dit een boekje over de dood zonder dat het er dik bovenop ligt. Ik moest zelf namelijk even goed nadenken op het einde. *betekent dit nu dat opa overleden is?*. Jep, helaas was dat de bedoeling van het verhaal. Maar het werd op zo een mooie en lieve manier verteld dat het niet heel erg opviel. Hierdoor heeft het verhaal een bijzondere boodschap maar is het voor elk kind prima om voor te lezen.

Je kunt dit boek natuurlijk kopen specifiek voor rauw-verwerking. Echter is dat niet nodig. Door middel van dit boek kun je namelijk het kind ook voorbereiden op verlies dat er misschien in de toekomst gaat zijn. Afgezien van dat is het gewoon een prachtig avontuur van Opa en Sem dat de moeite waard is om te lezen.

IMG_8028

Het eiland van opa bespreekt op een bijzonder mooie manier een onderwerp waar elk kind ooit mee te maken gaat krijgen.

Omdat de kinderen ‘De kleine Walvis’ toch iets leuker vonden krijgt dit boek:

SterSterSterSterSter half

Wat vinden jullie van boekjes over dit onderwerp?

Liefs, Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *