De leukste kinderboeken voor op vakantie

Lieve lezers,

De vakantie staat weer voor de deur. Vele van jullie zullen de kinderen/broertjes of zusjes mee nemen op vakantie. En natuurlijk wil jij jouw leesverslaving graag doorgeven aan de rest.
Maar met welke boeken moet je dat doen? Vandaag help ik je in verschillende leeftijds-categorieën op pad.

1-4 jaar

Waar is Baby Tijger 
De familie Tijger gaat met de auto een uitstapje maken. Maar waar is Baby Tijger toch gebleven? Zijn mama en papa zoeken overal … Een kijk- en zoekboek met flapjes, waar je ook naar kunt luisteren.

Dit boekje is geweldig om voor te lezen maar ook om kindjes in te laten kijken en luisteren. Uren vermaak gegarandeerd.
Lees mijn recensie hier.

5 – 8 jaar

Pluk van de Petteflet
Pluk had een klein rood kraanwagentje. Hij reed ermee door de hele stad en zocht naar een huis om in te wonen. Af en toe stopte hij. En dan vroeg hij aan de mensen: ‘Weet u niet een huis voor me?’ Uiteindelijk vindt hij wat: het torentje van de Petteflet. Daar maakt hij kennis met de Stampertjes, mevrouw Helderder, Aagje en Zaza, maar ook met andere dieren als Dollie, Langhors en de Krullevaar kan hij het goed vinden.

Ik kan me nog goed herinneren dat mijn vader elke avond voor las uit dit boek. Heerlijk tegen hem aan kruipen en genieten van dit geweldige verhaal. Een van de beste herinneringen.

9 – 12 jaar

Harry Potter 
Harry Potter lijkt een doodgewone jongen, die sinds de dood van zijn ouders bij zijn hardvochtige oom en tante woont in de bezemkast onder de trap. Als er een geheimzinnige brief voor hem wordt bezorgd, verandert zijn hele leven. Harry Potter gaat naar Zweinstein’s Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, komt erachter wie zijn ouders waren en leert alles over bezemstelen, toverdranken, draken en monsters. Bovendien ervaart Harry hoe het is om een aartsvijand te hebben! 

Ik weet dat ik mijn eerste Harry Potter boek las toen ik een jaar of 11 was. Zoals jullie weten had ik heel veel moeite met lezen maar heb ik toch enorm genoten van dit boek. En nu zo veel jaar later ben ik bezig met een ReRead van deze serie.

13 – 16 jaar (Meisje)

 

De zomer van Fay en Marscha
Fay en haar beste vriendin Marscha krijgen allebei een baantje in De StrandTent (DST). Het wordt een zomer vol liefde en avontuur, en met heel veel coole feestjes. De seizoenskrachten van DST zijn errúg leuk en zelfs Fay raakt tot over haar oren verliefd. Maar er gebeuren ook vervelende dingen. Als iemand de inboedel van DST kort en klein slaat, zijn Fay en Marscha vast van plan om de dader te ontmaskeren…

Een heerlijk zomerboek waarvan ik genoten heb op deze leeftijd.
Wel meer voor de leeftijd 13 jaar dan 16 jaar.

 

 

De Selectie
Voor 35 meisjes is de selectie dé kans op een beter leven. Zo kunnen ze ontsnappen aan een armoedig caste-leven en opgenomen worden in een wereld vol glamour. De selectie biedt de mogelijkheid om in het paleis te wonen en te strijden om het hart van prins Maxon.
America Singer vindt het echter een nachtmerrie. Ze moet haar geheime liefde opgeven en haar thuis verlaten voor een strijd om een kroon die ze niet wil. Ze moet in een paleis wonen dat continu wordt aangevallen door rebellen. Dan ontmoet ze prins Maxon en twijfelt ze aan alles. America realiseert zich dat het leven waar ze altijd van gedroomd had in het niet valt bij de toekomst die ze nooit voor mogelijk had gehouden.

Lees mijn recensie hier.

13- 16 (jongen)

Virus 
Kris, een jongen die lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette, is met zijn neef op vakantie. Ze rijden door de bergen als er een hevig noodweer losbarst. Dan schrikt Kris zich het apelazarus. Er loopt een man op de weg! Zijn neef kan hem niet meer ontwijken…
De jongens raken in paniek en slaan op de vlucht. Ze komen terecht in Odrín, een Spaans bergdorp, dat altijd in de schaduw ligt. Er hangt een unheimische sfeer en de meeste bewoners zijn nors en soms ronduit bedreigend. Kris en zijn neef willen zo snel mogelijk verder reizen, maar het lijkt wel alsof alles en iedereen dat tegenwerkt. Ze besluiten er stiekem vandoor te gaan. De enige toegangsweg blijkt met hekken afgesloten en wordt door gewapende mannen bewaakt. Omdat er een besmettelijk virus rondwaart, mag niemand het dorp nog in of uit…

Een topper van Mirjam Mous. Lees mijn recensie hier. 

 

 

Natuurlijk is het afhankelijk van het kind welk boek je het beste kan geven. De een loopt voor en ander is ietsjes langzamer. Het geeft niets als je boven of onder je niveau leest. Zolang je er maar van geniet.

Mocht je een specifieke vraag hebben welk boek je in mijn ogen het beste aan iemand kan geven vraag het dan vooral even in de reacties en ik antwoord zo snel mogelijk. 

Liefs,
Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *